Podeli članak

Жири 38 Међународног фестивала поезије „СРПСКО ПЕРО“ у саставу Милан Јаковљевић председник, Миодраг Петровић, Стево Гркинић и Иван Лаловић чланови, донео је одлуку да награду ЗЛАТНИ ОРФЕЈ додели Момчилу Бајагићу Бајаги за свевремени печат и трајни допринос српској културној баштини.

Момчило Бајагић Бајага, реномирани поп-рок музичар, композитор, песник, аутор музике за многобројне филмове, својим ангажманом дао је немерљив допринос да свеколико подручје српске културе буде место из кога се одгонетају многе тајне цивилизације, побеђује рушни свет предрасуда, шаљу поруке да епика има своју лирику, а све мелодијом и баршунастим гласом неприкосновеног трагача за смислом.

Од својих почетака у бенду ТНТ, потом у „Рибљој чорби“ па све до бенда „Бајага и инструктори“ плодио је својим талентом поп и рок сцену, стварајући антологијске нумере које дају снагу посрнулом човеку на просторима бивше Југославије, постајући тако идол младих и знамен људскости и добре намере.

Момчило Бајагић спада у ред врсних песника. Сви његови стихови преточени у рок песме, оне са расним ритмом као и баладе, завређују да буду укоричене у књигу као цветник најлепше поезије. Уосталом, Бајагић је заступљен у неколико Антологија савременог српског песништва антологичара који су имали високе, академске критеријуме, а неколико песама нашег лауреата нашле су се и у школским уџбеницима.

Одужујући се овом наградом великом Бајаги, Фестивал „Српско перо“ је у уверењу да ће добитник сачувати себисвојну ватру стиха и музике и да ће нас на многаја љета радовати својим делима и учити како је лична слобода победа духа над трошним побудама отуђеног света.

Међу добитницима награде Златни Орфеј су: академик Матија Бећковић, Перо Зубац, Драгомир Брајковић, Слободан Ракетић, Љубивоје Ршумовић, Петар Пајић, Андреј Јелић Мариоков.