Podeli članak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je danas badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, a potom se obratio uživo obratio građanima čestitajući im Badnji dan i predstojeći Božić.

Vučić je pozdravio i brojne zvanice – pre svega predstavnike srpskog naroda iz regiona s kojima ovog jutra, na radnom doručku, razgovara o njihovom položaju u zemljama iz kojih dolaze.
Predsednik je jutros svim građanima pravoslavne veroispovesti poželeo srećan Badnji dan i čestitao Božić, zatim poželeo sreću i da se najzad Srbi slože što se unazad decenijama nije događalo.
Vučić je jutros kazao i da Srbija želi da korist od njenog jačanja I ekonomskog napretka ima i naš narod izvan Srbije, naročito u očuvanju našeg kulturnog, jezičkog I nacionalnog identiteta, te poručio da se nikad više ne desi nesloga kakvu smo imali krajem 90-tih I početkom 2000-tih.
foto: Printscreen Kurir Tv
Vučić je, nakon unošenja Badnjaka u Predsedništvo, kojem su prisustvovali gosti i politički predstavnici Srba iz regiona, rekao da je ovo bila prilika za razgovor o položaju našeg naroda u regionu.

– Saslušali smo predstavnike našeg naroda iz različitih krajeva I delova našeg regiona. Videli smo sa kojim problemima se suočavaju. Srbija, ako nastavi ovakvim putem razvoja I ekonomskog napretka, kakav je bio 2018, moći će još više da pomogne našim ljudima u izgradnji vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, ali I posebno u različitim vrstama poduhvata iz oblasti kulture, očuvanja jezika I pisma, snaženja nacionalne svesti, očuvanja srpskog imena I prezimena, objasnio je on.

Vučić je kazao da je karakteristika sastanka to što su svi učesnici, bez obzira da li su iz Hrvatske, Crne Gore ili Makedonije, jasno stavili do znanja da su mir I očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja.

– Politika koju vodimo je politika saradnje, dobrih odnosa sa svim narodima, kojom nećemo ugrožavati tuđe državne I nacionalne interere. Ali, ona znači I čuvanje naših nacionalnih I državnih interesa, I to se nikako ne sukobljava, već je nešto što treba da podstiče jedno drugo, naglasio je on.