Podeli članak

U prostorijama književnog kluba „Đjura Jakšić“ u sredu 27. januara  2021. godine na Savindan sa početkom u 12 časova održana je svečana dodela književne nagrade „Dušan Srezojević“. Ovogodišnji dobitnik ovog prestižnog priznanja je pesnik Vlado dr Spiroski koji je nagradu po oceni stručnog žirija dobio za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Pred ljubiteljima pisane reči i predstavnicima medija odluku i obrazloženje u ime stručnog žirija saopštila je Snežana Bihler predsednica književnog kluba “Djura Jakšić” koja je i uručila nagradu ovogodišnjem laureatu.

Za muzički deo programa bio je zadužen Dušan Dimitrijevic Endži jagodinski kantautor.

Književni klub „Đura Jakšić“, iz Jagodine, ustanovio je od 1989. godine, književnu nagradu „Dušan Srezojević“, koja se dodeljuje za najbolju knjigu pesama refleksivne ili metafizičke tematike, objavljenu na srpskom jeziku, u protekloj godini.

Laureati ove prestižne nagrade u prošlosti bili su i jagodinski pesnici Jara Labud, Bajo Džaković, Borislav Radosavljević, Ratko Stojilović, Živorad Đorđević, Slobodan Žikić.

Ovogodišnji  dobitnik Vlado Spiroski rođen je u Ohridu 1960.god. U Beogradu je završio Medicinski fakultet, specijalizaciju i subspecijalizaciju. Poeziju piše od studentskih dana.  Živi u Jagodini gde radi kao specijalista otorinolaringologije i audiologije. Član je književnog kluba “Đura Jakšić”, književne zajednice Jugoslavije i Udruženja književnika Srbije.

S. A.