Podeli članak

SRPSKA DUHOVNA AKADEMIJA – PARAĆIN

Prošlog petka u Narodnoj biblioteci ,,Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu održana je svečana sednica Srpske duhovne akademije u okviru koje su uručena godišnja priznanja ove ugledne institucije koja pod okriljem Udruženja književnika Srbije funkcioniše već duže od deceniju i po.
U izuzetno prijatnom ambijentu sve prisutne pozdravila je Leposava Ivanković, direktorka Biblioteke,a ispred UKS-a govorio Miljurko Vukadinović, urednik tribine ,,Francuska 7“. Potom je tradicionalnu besedu održao književnik, istoriograf i antropolog Miroslav Dimitrijević, predsednik Akademije, koji je još jedanput, nadahnuto i argumentovano, podsetio da su osnovni ciljevi ove institucije očuvanje srpske kulturne i književne baštine i duhovnosti uopšte.
Žiri koji su sačinjavali prof. dr Dragomir S. Radovanović , kao predsednik i Miroslav Dimitrijević i Biljana Babanić Stanisavljević, kao članovi, jednoglasno je odlučio o ovogodišnjim laureatima Akademije. Tako su nagrade ,,Ravaničanin“, koje se dodeljuju za životno delo, dodeljene Slobodanu M. Filipoviću, lingvisti i Vidaku M. Maslovariću, književniku, ,,Pesničke hrisovulje“ Jeremiji Lazareviću i Dragani Miljkovič Jovanović, nagrada ,,Vitez satire“ Toniju S. Stojanoviću, Velike Povelje Slobodanu Mitriću, Baju Džakoviću ( dobitnik skoro svih nagrada Akademije – ukupno šest) i Miši Lazaru, a Povelje Danilu Kociću i Svetoliku Stankoviću. Po prvi put su, povodom izuzetnih jubileja, dodeljene i ,,Zlatne povelje“ – književniku Miljurku Vukadinoviću povodom 45 godina aktivnog književnog rada i 88 objavljenih knjiga i Gimnaziji iz Paraćina povodom 140 godina rada. Svim laureatima pripale su unikatne povelje izradjene na pergamentu ( delo mladog i talentovanog dizajnera Nebojše Randjelovića) i kapitalna knjiga Miroslava Dimitrijevića ,,Rečnik srbizama u turskom jeziku“ koju je nedavno objavila Srpska duhovna akademija.
Toni S. Stojanovič, satiričar iz Jagodine, nagradjen je , kako je rečeno u obrazloženju, za knjigu satiričnih priča ,,Au, Radisave nabiše te na kolac“ objavljenu u izdanju beogradskog ,,BeoSinga“ koja je već nagradjena apriznanjem ,,Pergament“ u okviru festivala ,,Srpsko pero“, a književnik i novinar Bajo Džaković ,,za pokretanje i uredjivanje internet sajta Srpsko pero i veliki doprinos afirmaciji srpskog književnog, umetničkog i kulturnog stvaralaštva, kao i za očuvanje i negovanje srpske duhovnosti i baštine“.
Laureati su se zahvalili kraćim besedama ili čitanjem odlomaka iz svojih dela čime je ova skromna svečanost organizovana na pravom akademskom nivou okončana.