Podeli članak

SLAVA KOMEDIJE I KVALITETNOG HUMORA

Biće izvedeno sedam takmičarskih predstava. Ovogodišnji selektor je pozorišni reditelj Nebojša Bradić, a „Zlatnog ćurana“, nagradu za životno delo, dobiće glumica Ljiljana Dragutinović

Pozorišni festival „Dani komedije“, 48. po redu, počinje večeras u 20 časova u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Komedija je večno mlada“ i trajaće sve do 27. marta. Statuetu „Zlatni ćuran“ za životno delo ove godine dobiće glumica Ljiljana Dragutinović.

Selektor ovogodišnjih predstava je pozorišni reditelj Nebojša Bradić i biće izvedeno sedam njih, dok je umetnički direktor kao i svake godine Dobrica Milićević. Prve večeri, 20. marta, biće izvedena predstava Ateljea 212 iz Beograda „Noćna straža“, u režiji Borisa Liješevića i po tekstu Fedora Šilija. Sledeće večeri, biće izvedena predstava „Šuplji kamen“ iz produkcije Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda. Režirala ju je Tatjana Mandić Rigonat, a igra se po tekstu Nikolaja Koljada. U petak, 22. marta, Narodno pozorište iz Sombora pred jagodinskom publikom izvešće predstavu „Tenor na zajam“. Tekst je pisao Ken Ludvig, a za režiju je bila zadužena Olja Đorđević. Naredne večeri, biće odigrana predstava „Ženidba“ pisana po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, a u režiji Milana Karadžića. Predstava je nastala u kooprodukciji dve ustanove: Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Predstava „Ukroćena goropad“ Narodnog pozorišta iz Subotice biće izvedena u nedelju 24. marta. Igraće se po tekstu Vilijama Šekspira, a režirala ju je Olja Đorđević. U ponedeljak, 25. marta, Narodno pozorište iz Beograda izvešće predstavu „Balkanski špijun“, za koju je tekst pisao Dušan Kovačević, dok je za režiju bila zadužena Tatjana Mandić Rigonat. Poslednja takmičarska predstava biće izvedena u utorak 26. marta. Radi se o predstavi Zvezdara teatra iz Beograda, „Ljubav u Savamali“, čiji je tekst pisao Ivan M. Lalić, dok je režija iste bila u rukama Darijana Mihajlovića. U sredu, 27. marta, biće odigrana i predstava u čast nagrađenih, a to je: „Pošteni provalnik“, po tekstu Daria Foa i u režiji Milana Karadžića. Predstava je izašla iz produkcije pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Početak svih predstava je od 20 časova.

Kao i svake godine, organizatori festivala su i ove godine priredili bogat prateći program, sačinjen od nekoliko izložbi i predstava. U četvrtak 21. marta, u 18 časova, u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini biće održan portret glumice Ljiljane Dragutinović. U ponedeljak, 25. marta, u 17 časova, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, biće održan portret reditelja Gorana Markovića. Naredne večeri, u jagodinskoj Gimnaziji „Svetozar Marković“ biće održana promocija Monografije o nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu. Autor je Tatjana Nježić, a početak je zakazan za 18 časova.

Najbolji će dobiti statuete „Zlatni ćuran“: za tri najbolja glumačka ostavenja, najbolje rediteljsko ostvarenje, najboljeg mladog glumca i mladu glumicu, a biće uručena i nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu. Takođe, žiri će uručiti i nagrade za kostimografiju, scenografiju i najbolji savremeni domaći komediografski tekst. Biće dodeljene i nagrade za najsmešniju predstavu po oceni stručnog žirija, ali i za najsmešniju po oceni publike. Stručni žiri ove godine činiće: reditelj Goran Marković, novinarka kulturne rubrike „Večernjih novosti“ Vukica Strugar i dekanica Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, prof. dr Violeta Jovanović, kao predstavnik grada Jagodine.

Pokrovitelji festivala su grad Jagodina i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a organizator Centar za kulturu „Svetozar Marković“.

Dušan Miletić