Podeli članak

У Малој галерији, у Аранђеловцу, у току је изложба радова Удружења ликовних уметника „Сергеј Јовановић“ из Београда, под називом „Изложба радова малог формата“.

Општи утисак и карактеристика изложених радова јесте велика разноликост мотива, доминирају идилични пејзажи, најразличитији сеоски и градски предели са речним, планинским и понеким морским мотивом приказаним у току свих годишњих доба.

Јазмина Кланица, историчар уметности и селектор ове изложбе успелих минијатура која је изазвала велику пажњу код љубитеља ликовног стваралаштва у Аранђеловцу и околини, објашњава нам да минијатура потиче од италијанског назива minia која означава јако црвену боју којом су се осликавале књиге, касније су коришћене и друге живе боје. Овај систем украшавања књига био је познат још у Старом Египту преко његове „Књиге мртвих“ на папирусу. Традиција се касније настављала у старој грчкој и Риму па све до ранохришћанских литургичких свитака, ротулуса, касније преко књига кодекса и разноразних преписа Библије. Све те слике су, наглашава Јазмина Кланица, зачеци минијатура, оне приказују разне фигуралне представе или портрете малог формата, врло прецизно изведене на папиру, пергаменту, слоновачи или неким племенитим металима, попут злата и сребра. Касније, минијатурно сликарство и вајарство се све више усавршава, и добија веома оригиналне, духом снажне облике, што потврђује и изложба Удружења ликовних уметника „Сергеј Јовановић“.

Изложба је отворена до 26. августа.

И.Л.