Podeli članak

Одложена свечаност уручивања награде за врхунско новинарско остварење у 2018. години у Клубу новинара Поморавља ( улица Кнегиње Милице – зграда под Куполом у центру Јагодине) биће одржана сутра, у среду (10. Октобра), са почетком у 11.00 сати . Као што смо већ објавили, овогодишњи добитник је новинар Раде Милосављевић. Награда која носи име једног од најбољих пера Јагодине свих времена, Слободана Жикића, додељује се за најбољи новински текст објављен на информативном порталу СРПСКО ПЕРО у току протекле године. Награда која се се додељује у виду уникатне повеље установљена је прошле године након изненадне смрти колеге новинара,Слободана Жикића,дотадашњег Председника Скупштине књижевног „Фестивала СРПСКО ПЕРО“, дугогодишњег новинара Политике и најактивнијег сарадника интернет портала Српско перо.
Да подсетимо,прошлогодишњи добитник је била Јасмина Трајков,виши кустос Завичајног музеја у Јагодини за текст објављен на порталу под називом“ХУЛИГАНИМА СМЕТА И СПОМЕНИК ГИНЕ ПАЈЕВИЋА“ а ове године је жири у саставу Бајо Џаковић,Милан Јаковљевић и Зоран Ћирић одлучио да текст објављен на порталу 02.априла 2018. године под називом „ЦИРКУС“ из пера искусног новинара Радета Милосављевића у потпуности заслужује да добије ово признање које додељују књижевни Фестивал СРПСКО ПЕРО и истоимени информативни портал. С обзиром да је председник жирија и главни и одговорни уредник портала Српско перо Бајо Џаковић преминуо у уторак, 02. октобра, дакле неколико дана пре него што је требало да се обележи годишњица овог електронског гласила и уручи награда, свечаност је померена за ову среду. Зато ће, поред уручивања награде колеги Радету Милосављевићу, то бити и својеврстан омаж врсним новинарима, писцима и људима Бају Џаковићу и Слободану Жикићу. Иначе, „циљ ове награде је да се негује и подстакне писана новинарска реч“ – изјавио је за наш портал Зоран Ћирић, секретар Српског пера и додао – „жири је стао на становиште да је новински текст под називом ЦИРКУС прави пример међужанровског новинарског израза оплемењен вишезначним књижевним постулатима који читаоца не може да остави равнодушним“.
Први текст Информативни портал „СРПСКО ПЕРО“ објавио је 05. октобра 2016. године чиме је започео своју мисију информисања на интернет страници www.srpskopero.rs. Аутор првог текста под називом “ПУЦАЊ У ПОТИЉАК ЛОКАЛНИМ МЕДИЈИМА“ био је Дејан Симић.