Podeli članak

12.12.2018. godine održano je 23. međunarodno takmičenje „Slava Gastro“, pod okriljem SACEN INTERNACIONAL FEDERACIJE za istočnu evropu i zapadni balkan sa sedištem u Beogradu, u prostorijama Hotela Palace u Beogradu.
Tehnička škola Despotovac učestvovala je na ovom takmičenju kao branilac zlatne medalje od prošle godine.
Tim tehničke škole činili su:
Dejan Novaković, profesor kuvarstva i mentor;
učenici druge godine smer kuvar: Kristina Ilić i Miljana Stojanović kao i učenici treće godine smer kuvar: Radica Đurđević, Aleksandra Marković i Stefan Radosavljević.

Učenici sa svojim profesorom za takmičenje pripremili su 60 jela, servirana u zemljanim i drvenim posuda u etno stilu. Ceo aranžman počevši od načina pripreme pa sve do serviranja bio je u resavsko – vlaškom stilu. Pored pripreme i serviranja vodilo se računa i o načinu postavljanja i aranžiranju stola te je sve postavljeno na veženim stolnjacima i starinskim čergama uz performans koji je uključivao estetske detalje kao što su: starinski fenjer, kupica, ćup, ćupče, bardak, drvena sovra, buklija, kao i razne vrste vrgova i šućuraka. Sve ovo je predstavljalo autentičnu starosrpsku slavu u resavskim krajevima. Učenici su izveli performans tradicionalnog dočeka gostiju (jedan učenik i učenica su bili domaćini slave i bili obučeni u tradiocinoalnu narodnu resavsku nošnju a troje kuvara su bili obučeni u kuvarsku uniformu), palili smo sveću, koristili smo kadeonicu sa tamjanom i briketom.Jela su pripreljana na postan i mrsan način.


Sve ovo je ostavilo jak utisak na petočlani žiri sastavljen od eminentnih sturčnjaka iz oblasti gastronomije, pa nisu izostale ni nagrade. Naime osvojene su sledeće nagrade:

Slavksa povelju i zlatnu medalju dobila je Tehnička škola Despotovac kao institucija
Svo petoro učenika je nagrađeno zlatnom medaljom
Profesor Dejan Novaković je proglašen za najboljeg profesora kuvarstva u 2018. godini od SACEN INTERNACIONAL federacije i dobio je slavsku povelju, sa zlatnom medaljom i zlatnim peharom.

Tehnička škola Despotovac čestita nagrađenima.