Podeli članak

Još jedan uspeh u nizu za učenike Tehničke škole Despotovac iz Despotovca. Apostigli su ga: Vlatka Radojković;Kristina Ilić;
Stefan Radosavljević.
Na čelu sa profesorom kuvarstva Dejanom Novakovićem.
Uspeh je krunisan jednom zlatnom i dve srbrne medalje kao i dodeljivanjem pehara za osvojeno drugo mesto u ukupnom plasmanu, na Međunarodnom takimičenju “Zdrav Fest” Ćićevac 2018. Na takmičenju je bilo 72 ekipe, koje su priremale zdravu i etno hranu a mahom su to kulturnoumetnička društva, razne grupe koje se bave promocijom etno hrane, osnovne i srednje škole, i organizacije koje se bave različitim privrednim aktivnostima. U veoma jakoj konkurenciji naš učenik Stefan Radosavljević osvojio je srebrnu medalju u pripremi pasulja prebranca na resavsko – vlaški način, kao i Vlatka radojković koja je dobila Srebrnu medalju u pripremi zapečenog pileta u testu na vlaško – resavski način.
Kristina Ilić je dobila zlatnu medalju u pripremi nekoliko etno jela na resavsko-vlaški način što je i ujedno bila promocija pripreme hrane u resavskom kraju. Stručni žiri je bio u sastavu profesora kuvarstva srednje ugostiteljske škole iz Vrnjačke Banje.
Pored toga što su učenici sa svojim profesorima pripremili etno hranu na resavsko – vlaški način oni su je i servirali u grnčariji – zemljanim posudama sa drvenim kašikama i sa posebnim dodatkom (sovrom) na sredini stola a sve to na starim čergama i starinskim heklanim stolnjacima čime je prezentovan autentičan način ishrane našeg kraja.

Ukupan broj specijaliteta je bio 31 a neki od njih su već pomenuti kao još neka jela kao što su: resavske baklave u saftu, pita sa višnjama, kačamak sa kobasicom na vlaški način, više vrsta
pita sa sirom, pita na resavsko-vlaški način, stari medenjaci, stara žuta torta i mnoga druga jela.