Podeli članak

U Jagodini promovisan roman „Krvavi Božić“ Vladimira Đorđevića

|   Info
„Knjiga takođe govori i o više vrsta ljubavi, kako da je spoznamo i kako da je ugradimo u naše živote“ rekao je autor tokom promocije u jagodinskoj Gimnaziji „Svetozar Marković“
Foto: TV Kopernikus

Roman „Krvavi Božić“ autora dramskog pisca Vladimira Đorđevića promovisan je protekle srede u holu Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Roman je nastao kao proizvod istraživanja dugog 50 godina. Pre desetak godina nastala je istoimena drama koja je uspešno izvođena širom Srbije, a autor je odlučio da radnju pretoči u knjigu. Tokom promocije u Jagodini, Đorđević je istakao da je knjiga nastala po motivima istinite priče i da govori o jednoj velikoj srpskoj tragediji:

-Jeste to roman o jednoj porodici, ali je s druge strane i roman o svim srpskim porodicama, svim srpskim tragedijama odnosno o onoj ponajvećoj srpskoj tragediji, a to je ta da smo sami sebi najveći neprijatelji: kako individualno, tako i kolektivno, kao narod. Onda sam kroz ovaj roman predstavio jednu porodičnu, istinitu tragičnu priču i pokušao da nađem način kako da prevaziđemo to što pokušavamo. Rešenje za to postoji, koje je sve vreme tu bilo vekovima. U nekim periodima istorije smo ga spoznavali, ali češće je bilo suprotno. To je put pravoslavlja, duhovnosti, pravoslavne crkve, naše vere kroz koji jednostavno možemo da postanemo živi ljudi, da živimo život dostojan čoveka –istakao je autor između ostalog.

Pored autora, tokom večeri o knjizi su govorili i književni kritičar Ilija Stepanović, kao i jagodinski istoričar mr Dejan Tanić. Glumac Ivan Vučković čitao je odlomke iz knjige, a promociji je prisustvovao veliki broj ljudi.

Dušan Miletić