Podeli članak

Turska kompanija O-P grupa, koja je na 10 godina zakupila Poljoprivredno dobro „Dobričevo“ za farmu junica, do sada je smestila 600 junica od 5.000 planiranih.

„Ta firma je danas dobila građevinsku dozvolu i za izgradnju fabrike za biomasu“, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić na konferenciji za novinare u Skupštini opštine.

Ugovor o saradnji Ćuprije i O-P grupe argo potpisali su 30. marta u Ćupriji Erić i direktor turske firme Džem Džandan.

Erić je podsetio da je „Dobričevo“ jedna od firmi koja je uniština lošom privatizacijom, a da je investicija turske firme u „Dobričevo“ je 10 miliona evra.

On je objasnio da „Dobričevo“, čiji zakup ima podršku Vlade Srbije, ima veliki značaj za agrarni i privredni razvoj Ćuprije.

Zahvaljujući ovoj i drugim fabrikama, najviše stranih investitora, Ćuprija je ove godine „ostvarila rekordan suficit u spoljno trgovinskoj razmeni, pet puta više nego lane“, istakao je Erić.

On je ukazao da je prošle godine prosek neto plata u Ćupriji bio 305 evra, a na kraju ove 345 evra.

Erić je za iduću godinu najavio nove investicije turskih i kineskih investitora, zapošljavanje oko 500 novih radnika, početak rekonstrukcije Opšte bolnice, završetak prve faze Atletskog centra i izradu dokumentacije za izgranju novog mosta preko Velike Morave čija je izgradnja planirana za početak 2020. godine.

Erić je kao „veoma“ značajno ostvarenje ove godine ocenio rekonstrukciju puta Ćuprija – Senje, prema manastiru Ravanica, koja je stajala 1,2 miliona evra i najavio nastavak izgradnje do manastira.

„Iduće godine je 630 godina od Kosovskog boja i naša je želja da centralna državna proslava bude u našem gradu, a izgradićemo i Spomenik knezu Lazaru“, rekao je Erić.