Podeli članak

НАГРАДА „ЗЛАТНО СЛОВО“

Ове године је на наш конкурс за најбољу објављену збирку кратке прозе на српском језику у 2017. годину приспелo13књига.
Жири у саставу мр Душан Стојковић, председник, Дејан Богојевић, члан и Данијела Падејски, члан, одлучио се да „Златно слово“ додели Драгану Ј. Ристићу за збирку Кришке: 111 једностраничних прича, Прометеј, Нови Сад и Марији Пргомељи за књигу Игре пролећа и сене, у издању истог издавача.
Драган Ј. Ристић један је од пионира ове захтевне прозно-лирске форме. Једнако врстан преводилац најкраћих проза, као и њихов творац. Његова збирка нуди нам прегршт мајсторски цизелираних реалистичних са присенком сновиделног прича, пуних и хумора и ироније и сатиричног набоја.
Марија Пргомеља је списатељица која многобројним асоцијацијама на прочитано указује на ерудитску димензију своје кратке прозе, не заборављајући притом ни на лирско које их изнутра оплемењује. Наслов њене књиге призива великог Владана Десницу који је, иако сам није писао кратку прозу у правом смислу те речи, један од прикривених зачетника овог прозног жанра.

ПЕТНАЕСТИ КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ
ЧАСОПИСА „АКТ“

На 15. конкурс за кратку причу часописа за кратку причу часописа за књижевност уметност и културу Акт из Ваљева приспело је 326 прича од 121 аутора из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске у Канаде. Жири у саставу мр Душан Стојковић (председник), Данијела Падејски (члан) и Дејан Богојевић (члан) је, након увида у све приспеле радове, донео једногласну одлуку да награди три приче.
Прва награда Александру Арсенијевићу (Србија) за причу Бол;
Друга награда Јасмини Малешевић (Србија) за причу Ловац на анђеле;
Трећа награда Ивану Гаћини (Хрватска) за причу Између двије лопте.
Жири је равноправно похвалио три приче: Јованке Божић (Србија) за причу Стари Сланкамен, Драгана Ј. Ристића (Србија) за причу Дан згубидан и Благоја Ранковића (Србија) за причу Озбиљна музика (или) о доктору.
ДЕВЕТИ ВАЉЕВСКИ СРЕДЊОШКОЛСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

На девети по реду, ваљевски средњошколски литерарни конкурс, који расписује часопис за књижевност, уметност и културу Акт, пристигло је 55 радова, од 29ученика. Сви радови су стигли на време и под шифром.
Жири у саставу мр Душан Стојковић, председник, Дејан Богојевић, члан и Данијела Падејски, члан донео је једногласну одлуку да равноправно награди пет ученика: Немању Шујдовић, IV разред(Ваљевска гимназија), Милицу Пантелић, IV разред(Ваљевска гимназија), Теодору Митровић, IV разред (Ваљевска гимназија),Виктора Лукића, II разред(СМШ „Живорад Грбић“) и Марка Раичевића, III разред (Медицинска школа „Др Миша Пантић“).
Ово је још један од начина на који часопис Акт промовише и подржава стваралаштво младих.
Овом приликом се захваљујемо свим учесницимаињиховим професорима и честитамо свим награђеним ученицима.