Podeli članak

U Jagodini se od 1999 godine održava  Memorijalni kup u slavu i čast načelnika 63. padobranske brigade potpukovnika Gorana Ostojića, koji je poginuo u žestokim borbama u julu 1998. na karauli Košare na Kosmetu.

Goran Ostojić, bio je potpukovnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije i Crne Gore, kao jedan od najmladjih oficira podstican osećanjem oficirske dužnosti i časti, svoju mladost, visoko znanje, hrabrost i snagu ličnog primera podredio je Otadžbini, Bio je i najmladji padobranac i sportski pilot predhodne Jugoslavije, kao i zaljubljenik u karate sport i sportove koji zahtevaju hrabrost i spremnost da se prihvati izazov. Spojio je kod sebe vojničku veštinu i plemenitu veštinu sporta. Za zasluge u miru i odbrani Otadžbine dobio je mnoga priznanja kao i orden za hrabrost.  Jedna škola u Jagodini kao i više sportskih klubova i sekcija u Srbiji dobili su njegovo ime.
Memorijalni kup je postao tradicija u viteškom nadmetanju sportista u raznovrsnim sportskim disciplinama od krosa preko karatea, džudoa, do izvidjačkog višeboja, streljaštva, padobranstva i akrobatskog avio leta.
Memorijalni kup predstavlja najveću sportsku manifestaciju u ovom delu Srbije.
Svake godine se pored sportskih takmičenja u okviru memorijala održavaju i susreti bajkera, motofestovi i rok koncerti. Na ovim manifestacijama od 1999 godine učestvovalo je više hiljada sportista svih uzrasnih kategorija iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i susednih zemalja.

Ove godine u ponedeljak 14 oktobra, na dan Pokrova presvete Bogorodice koji je i dan 63. Padobranske brigade, organizacioni odbor. 21 Memorijalnog kupa Goran Ostojić u saradnji sa brigadom u Kulturnom centru organizuje svečanu akademiju na kojoj će biti prikazan i dokumentarno igrani film u produkciji RTS –a Ratne priče sa Košara.

Akademiji će prisustvovati predstavnici gradova i opština iz Pomoravskog okruga kao i predstavnici 63. Padobranske brigade, ekipa RTS a koja je realizovala film  na čelu sa rediteljkom Slađanom Zarić.

Predsednik organizacionog odbora i idejni tvorac ove manifestacije Čedomir Vučićević  u ime organizacionog odbora poziva građane Jagodine da u što većem broju dođu prisustvuju akademiji i projekciji filma kako bi smo još jednom odali poštu vojnicima koji su dali svoje živote u odbranu Srbije.