Podeli članak

Nedavano me je jedan moj klijent uspaničeno pitao da li je on fetišista obzirom da ga povremeno uzbuđuje ženska štikla. Razloga za paniku nije bilo a ključ odgovora zapravo leži u samoj reči povremeno.

Kod svakog od nas postoji sklonost da nas povremeno seksualno uzbudi neki „nesekusualni“ objekat. Razlika između fetišista i većene koja to nije je u intezitetu ove skolonosti. Fetišista bez prisustva objekta na koji je fokusiran se zapravo uopšte ne može uzbuditi. Takođe, postoje kvalitativne razlike između fetišista i nefetišista u osobinama i načinu njihovog funkcionisanja. Tek tada se fetišizam može označiti kao problem.

Reč fetišizam potiče od portugalske reči feticio koja znači „opsesivna fascinacija“. Uzroci ove pojave još uvek nisu u poptpunosti razjašnjeni. Dok jedni autori tvrde da je fetiš objekat koji je u ranom detinjstvu bio povezan sa uzbuđenjem deteta, drugi autori tvrde da se fetišizam uči i da dete koje je bilo izloženo scenama neadekvatnog seksualnog odnosa roditelja kasnije u odraslom dobu nedekvatno pristupa seksualnom činu. Smatra se da je fetišizam zastupljeniji kod muškaraca a pretpostavlja se da se javlja kod muškaraca koji su nesigurni u sebe, svoju potenciju i sposobnost da zadovolje ženu. Otuda se fetišisti smartaju osobama koji nisu u dovoljnoj meri razvili svoje socijalne veštine, asocijalni su i imaju teškoće da ostvare blisku emotivnu vezu sa dubljim osećanjima.

Fetiš može biti oblik objekta kao na primer visoka štikla, stopalo ili materijal objekta kao koža, određena garderoba, rukavice, čarape i slično. Istraživanja pokazuju da su najzastupljeniji fetiši  u vezi sa rukama i nogama. Spisak „nesuksualnih“ objekata koji mogu biti fetiš su zaista predugački i raznoliki.

Razloga za paniku nema ukoliko vrlo uspešno postižete seksualno uzbuđenje sa svojim partnerom/kom a da vam u tome ponekad pomogne i neki „neseksualni“ objekat. Pod uobičajnim okolnostima, fetiši su prilično bezopasni. Mogu doprineti kreativnosti u seksu i u znatnoj meri unaprediti vaš seksualni život. Preporučljivo je zatražiti pomoć samo ako je vaše seksualno uzbuđenje isključivo zavisno od određenog objekta – fetiša.

Saša Jovanović

                                                                                                 Sistemski seksualni psihoterapeut