Podeli članak

o Laureat nagrade ,,Srpsko pero 2018“ tradicionalnog književnog festivala koji se ovoga juna po 33. put održava u Jagodini jeste Natalija Trnavac (32), mlada književnica iz Novog Beograda. Njenu priču ,,Naslov umesto šešira“ koju je na konkurs poslala pod šifrom ,,Lepa Kata“ festivalski žiri koji su sačinjavali Ivan Lalović, književnik iz Beograda kao predsednik ,i jagodinski pisci i novinari Bajo Džaković i Milan Jakovljević, kao članovi, jednoglasno je proglasio najuspešnijim ostvarenjem ovogodišnjeg Festivala .
o U obrazloženju se kaže da je reč o autopoetičnoj priči postmodernističke orijentacije koja govori o problemima pisca sa svojim likovima koji su, zapravo, srasli sa njim ali u jednom trenutku nenadano odlaze. Ta tema nije ni prvotna ni nova ni u srpskoj ni u svetskoj književnosti ali u svakom slučaju, a posebno, u priči ,,Naslov umesto šešira“ Natalije >Trnavac jeste i provokativna i intrigantna jer na veoma efektan način prezentira dobro poznate stvaralačke probleme i tako vrlo pitoreksno i eklatantno ilustruje i neslućeni sjaj i nesanjanu tamu književničkog ( i uopšte) umetničkog poziva, pa članovi žirija ističu da se nisu mnogo premišljali kada su odlučivali o najboljem književnom ostvarenju mladih pisaca ovogodišnjeg Festivala.
o Na konkurs koji je po 33. put raspisan za najbolje književno ostvarenje napisano na srpskom jeziku bez obzira na žanr od strane mladih pisaca do 35 godina starosti u propisanom roku stiglo je više od 150 pripovetki, pesama, kratkih priča, haiku stihova, eseja i aforizama iz brojnih gradova Srbije. Festival će biti održan od 20. do 22. juna u Narodnoj biblioteci Jagodine u organizaciji Biblioteke i Saveta Festivala a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine i uz pomoć prijatelja Festivala. Valja podsetiti da su ovu prestižnu nagradu do sada osvajali i Dragan Jovanović