Podeli članak

 

Veoma česta tema psihoterapijskih seansi, pa i razgovora u svakodnevnom životu su seksualne fantazije. Naša kultura ne pravi dovoljno jasnu razliku između toga da li nešto zamišljamo ili to stvarno i radimo. Možda u tome ima zrno istine jer fantazija može poslužiti kao priprema za ponašanje. Ako stalno zamišljamo istu stvar, to nas može motivisati da tu stvar i isprobamo.

Seksualne fantazije su sastavni deo našeg života i prisutne su i u muškim i u ženskim umovima. One su moćna seksualna alatka koja izaziva ogromno uzbuđenje i strast. One se razlikuju po strukturi i složenosti i omogućavaju nam da flertujemo sa onim od čega strepimo u stvarnosti i da eksprimentišemo sa seksualnim mislima.

Jedna od najčešćih seksualnih fantazija je seks na radnom mestu.Prostor nema ključnu ulogu, bilo da se radio radnom stolu, fotelji, sali za sastanke primarno je uzbuđenje koje stvara osećaj da se seksualni čin odvija na mestu na kome radimo. Ukoliko se to dešava u okviru radnog vremena osećaj uzbuđenosti raste a krajnji rezultat je dobar orgazam.

Da li je u današnje vreme kada ljudi na poslu sa kolegama provode mnogo više vremena nego sa svojim stalnim partnerima seks na radnom mestu zapravo fantazija? Stvarnost je takva da izazov mesta, vremena i blizine čine svoje. O životima svojih kolega znate dosta, delite brige i radosti, razmenjujte misli, planove. Takođe, sa kolegama proživljavate napete i turbulentne trenutke svog profesionalnog života i upravo taj međusobno proživljen stres i napetost su magnet koji privlači i povezuje polove na radnom mestu. Kada se uz sve to namesti pogodna situacija onda fantazija seksa na radnom mestu lako prelazi u stvarnost.

Naravno da postoje i zaposleni koji nemaju ovakve fantazije i koji su verni svojim partnerima. Njih okupiraju neke druge vrste fantazija. Oni koji su dovoljno hrabri, smeli i okrenuti ličnom zadovoljstvu shvatili su da u svom životu najviše vremena posvećujemo poslu, seksu i svojim hobijima te da se sve ove stvari mogu spojiti i život učiniti neverovatno dobrim i uzbudljivim. Suština je u ličnom izboru.

Saša Jovanović
Sistemski seksualni psihoterapeut