Podeli članak

Влада Руске Федерације продужила је пројекат хуманитарног разминирања Србије до 2020. године. Реч је о помоћи Русије вредној више од 20 милиона долара која ће решити велики хуманитарни, али и еколошки проблем наше земље.
На Карађорђево брдо између Параћина и Ћуприје стигли су деминери из Руске Федерације који ће наредних месеци, заједно са колегама из Србије, чистити ту локацију од неексплодираних НАТО пројектила.
Руско-српски одред за хуманитарно разминирање ове године има 52 припадника. Реч је о специјалцима обученим да виде, препознају и демонтирају експлозивне направе. Многи од њих већ су били у Србији, јер се пројекат помоћи Руске Федерације Републици Србији у чишћењу територије од неексплодираних убојитих средстава спроводи већ 11 година.
Са тимом деминера из Москве стигла је и за Србију изузетно важна вест. Новина је да ће нам Русија у чишћењу земље од бомби помагати и у наредне две године, каже директор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија.
„Влада Руске Федерације продужила је пројекат хуманитарног разминирања Србије на још три године, 2018, 2019. и 2020. годину. Тренутно се, по захтеву Републике Србије, ради на пројектима нашег Центра за разминирање, дакле Србија ће одредити шта је приоритет за чишћење и које територије. Реч је о помоћи Русије вредној више од 20 милиона долара“, истиче Гламочлија.
Он не крије одушевљење што су руски стручњаци поново у Србији, јер то значи да Влада Руске Федерације одлично разуме с каквим се хуманитарним, али и еколошким проблемом Србија суочава већ 19 година. Нови пројект чишћења Србије од НАТО бомби који ће наредних месеци заједно спровести руски и српски деминери носи назив „Ћуприја 2“. На Карађорђевом брду су многа позната лица руских деминера, јер на тој локацији раде сваке године од 2009, каже први човек Центра са српске стране.