Podeli članak

U Paraćinu su počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u okviru projekta „Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine“.
On bi trebao da reši probleme gubitaka vode i čestih kvarova na dotrajaloj vodovodnoj mreži, staroj 50 godina.
Projekat vrednosti oko 3.5 miliona evra se realizuje uz finansijsku pomoć Vlade Nemačke i Evropske unije, putem kredita Nemačke razvojne banke KfW i u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.
Direktor paraćinskog Vodovoda Nebojša Simić je rekao novinarima da ovaj projekat podrazumeva zamenu glavnog cevovoda u dužini od oko devet i po kilometra, rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada u dužini od pet kilometra, izgradnju dodatna četiri bunara, nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja sistemom putem specijalnog softvera.
„Realizacijom ovih investicija rešićemo problem kvarova koji su se dešavali zbog zastarelosti glavnog cevovoda koji je star 50 godina. Zatim ćemo smanjiti gubitke vode na mreži, što će obezbediti nesmetano vodosnabdevanje građana zdravom pijaćom vodom, kazao je Simić.
Simić je naveo da će modernizacijom vodosnabdevanja Paraćin imati za 20 odsto više vode nego do sada, a uz četiri nova bunara dobiće i dodatnih 50 litara vode u sekundi.
„Na ovaj način rešićemo problem vodosnabdevanja u Paraćinu za narednih 20 godina“, rekao je Simić.
Projekat je počeo danas rekonstrukcijom 630 metara vodovodne mreže u tri ulice u centru grada, u vrednosti cevnog materijala od 43.380 evra. Planirano je da ceo projekat bude završen za četiri godine.