Podeli članak

Proteklog petka, u foajeu Jagodinskog centra za kulturu promovisan prvi broj časopisa „Komedija“

„Ovaj časopis baca dodatno svetlo na ovaj dragoceni žanr i kao takav, jako je bitan za izdavaštvo, ali i za pozorište“ rekao je Nebojša Bradić, selektor predstava na ovogodišnjem festivalu „Dani komedije“

Prvi broj pozorišnog časopisa „Komedija“  promovisan je proteklog petka u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Časopis je izašao u čast jednog od najprestižnijih domaćih pozorišnih festivala „Dani komedije“.

Veliki broj glumaca, teatrologa, pisaca i drugih pozorišnih stvaralaca, koji su tokom prethodnih godina bili sastavni deo ovog prestižnog festivala, pisali su i govorili za prvi broj „Komedije“. Umetnički direktor festivala „Dani komedije“ Dobrica Milićević istakao je važnost jedne ovakve publikacije:

-Retki su časopisi koji su posvećeni samo jednom žanru poput ovog. Uspeli da u ovom broju okupimo elitu teatrologa, profesore Fakulteta dramskih umetnosti, pisce i novinare kojima je pozorište profesija. Vrlo sam zadovoljan sadržajem prvog broja i verujem da će on iz broja u broj biti sve bolji –istakao je Milićević.

Nebojša Bradić, selektor predstava na ovogodišnjem 48. po redu festivalu „Dani komedije“ rekao je da je objavljivanje ovakvog časopisa praznik za kulturu u Srbiji:

-Ovaj časopis je jedinstven. Komedija kao žanr je nešto što se ovde jako dobro primilo i kao takva je u ovde nekako u zagrljaju jagodinske publike. Verujem da će upravo ovaj časopis bacati posebno svetlo na ovaj dragoceni žanr kako kroz teorijske tekstove, tako i kroz praktične radove koji se ovde promovišu. Želim ovom časopisu dug i lep vek i verujem da će tokom sledećih godina označavati nešto bitno za izdavaštvo, ali i za pozorište –rekao je Bradić.

Pored tekstova Bradića i Milićevića, u prvom broju se mogu naći i tekstovi Radomira Putnika, Muharema Pervića, Raška Jovanovića, Ane Tasić, Aleksandra Milosavljevića, Olivere Milošević, Živorada Đorđevića a govorili su i dramski pisac Nebojša Romčević, dizajner Slobodan Štetić, sociolog kulture Ratko Božović, kao i dramske umetnice Seka Sablić i Rada Đuričin. Urednica je Zorica Stojinović.

Tokom promocije, iskazana je zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci, a „Komedija“ će izlaziti dva puta godišnje: u martu i oktobru.

D.M.
Slika 1: Govornici
Slika 2: Publika u velikom broju prisustvovala je promociji prvog broja  „Komedije“