Podeli članak

U sredu 13. septembra u foajeu Kulturnog centra u Jagodini sa početkom u 19. časova biće održana promocija knjige rok novinara i kritičara Pece Popovića.  U muzičkom delu programa učestvuje @danielruzeivino.

Petar Peca Popović srpski je novinar, publicista, muzički kritičar i urednik novina.

Rođen je 1949. godine u Beogradu. Bio je urednik časopisa Džuboks I Rok 82. Pisao je za Politiku, Politikin zabavnik, Blic, Sportski žurnal i mnoge druge časopise. Radio je za Radio Beograd i Radio 101. Kao novinar i urednik dao je veliki doprinos na afirmaciji zabavne muzike i rok muzike. Pomogao mnogim muzičarima na početku karijere: Zdravku Čoliću, Bijelom dugmetu, grupi Azra, Ribljoj čorbi,Bajagi i instruktorima, Poslednjoj igri leptira i mnogim drugim.

Po njegovoj ideji, 28. avgusta 1977. godine, održan je besplatan koncert Bjelog Dugmeta kod beogradske Hajdučke česme. To je jedan od koncerata sa najviše posetilaca u bivšoj Jugoslaviji. Autor je više knjiga Čuvar buvlje pijace, Tragovi u beskraju, Proleća u Topčideru, Biti rokenrol, Rokopisi kao i najduže dokumentarne rok serije “ Rokumenti” za Televiziju Beograd (1995).

Treća strana ploče nova je esejistička knjiga Petra Pece Popovića o svima onima bez kojih balkanski rokenrol ne bi bio ono što jeste. Autor se, prepoznatiljivim stilom i šarmom, pomalo sentimentalno, seća kakav je bio rokenrol nekada, te popularna muzika minulih vremena, kao i njihov značaj u životima ljudi. Istovremeno, u ovoj knjizi, razotkriva se i autor koji je ne samo svedok i učesnik događaja, nego i duhovni i fizički pokretač ključnih momenata i pojava u istoriji rok kulture u našem delu sveta.