Podeli članak

Агенција за лицитирање стечајних управника, огласила је продају једног од најстаријих привредних предузећа у Србији АД „Јагодинска пивара“ – Фабрика слада, пива, квасца и безалкохолних пића у стечају.
Јавно надметање је заказано за 4. децембар у Агенцији за лицитирање стечајних управника, Центар за стечај у Београду, а процењена вредност пиваре је 711 милиона динара.
„Стечајни управник је дужан да прихвати највишу достављену понуду, уколико је изнад 50 одсто од процењене вредности предмета продаје“, наводи се у огласу.
„Ако највиша достављена понуда износи мање од 50 одсто процењене вредности, стечајни управник је дужан да пре прихватања такве пунде добије сагласност Одбора поверилаца“.
Депозит за лицитацију износи 142,2 милиона, откуп продајне документације кошта 250.000 динара, а рок за откуп продајне докуменације је 27. новембар ове године.
Јавна продаја је оглашена на основу Решење о банкротству Привредног суда у Крагујевцу и одлуке Одбора поверилаца.
На продају су 41 објекат у кругу фабрике, зграда прехрамбене индустрије и производње пића (ЈАПС) површине 3.126 квадратних метара, квасара површине 1.224 метра, силоси са десет ћелија и са четири међућелије површине 615 метара, лежни подруми, вриони подруми, машинска сала, куварница, сладара, сушара, служба одржавања и трафостаница површине 4.452 метра…
Такође, на продају су и пословно складишни објекти у Нишу, Крушевцу и Пожаравцу, опрема пиваре која се састоји из опреме неколико различитих погона…
Иначе, Привредни суд у Крагујевцу је 24. марта 2016. године донео одлуку о увођењу стечаја у Јагодинску пивару.
Отварање стечаја за Фабрику слада, пива, квасца и безалкохолних пића АД Јагодинска пивара, основане 1852. године, покренула је тадашња Агенција за приватизацију.
Текући рачун Јагодинске пиваре је био у блокади од 2. јуна 2015. године за око 900 милиона динара.
Због раније најављење могућности увођења стечаја, свих преосталих 145 радника у пивари се пријавило за добровољни одлазак из пиваре уз социјални програм, кога су и добили.