Podeli članak

U prostorijama Narodne biblioteke u Jagodini se u ponedeljak, 3. decembra 2018 održava još jedna u seriji radionica dekupaža namenjena odraslima. Radionica za koju uvek vlada veliko interesovanje Jagodinaca počinje u 15 časova. Dođite i pokažite svoju kreativnost.
Ukrašavanje predmeta salveta tehnikom prvi put je objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete, lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati, iscepkati’. Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta od drveta, stakla, keramike, grnčarije, tako što se slike isecaju – cepkaju sa salvete i nanose na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.
U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.
Milun Vasić

Odeljenje za kulturno-obrazovne programe

i podsticanje čitanja

Dekupaž – salveta tehnika