Podeli članak

Brodvej pod svetlima mobilnih telefona je poetski uradak koji je nastajao u periodu od 2017 do 2023. godine. Poezija je pisana uglavnom na pisaćoj mašini u posleponoćnim i ranojutarnjim časovima. Inspirisana je pozorišnim promišljanjima autorke, ljudima – svemirima koje svakodnevno upoznaje, samospoznajama u trenucima dragocene dokolice. Autorka je opisuje kao umetničko traganje za korenima, povezanostima, isceljenjima, moranjima i slobodama. Zbirka sadrži tri poetska segmenta – pre ponoći, oko ponoći i posle ponoći. Objavljena je 2024. godine u izdanju Nove Artije. Urednik je Vladica Milenković, lekturu i korekturu je uradila Marina Valo, a komentar je napisao prijatelj i muzički umetnik Dejan Pejović Peja, nekadašnji pevač Vampira, Familije i Dibidusa.

”U svojoj intimnoj poeziji Pita od džeza Marija Miladinović dotiče teme umetnosti i inspiracije, uranja u promišljanje svojih omiljenih pravaca, autora, ima i direktan kontakt sa svojim uzorima, ali onda se penje na jedan viši stepen, jer aktivno ulazi u dijalog sa njima, u svojevrsni razgovor, ne samo divljenja već i radoznalog preispitivanja. …
Marija sjajno hvata atmosferu, živo slika doživljaje, granična osećanja, lokalizuje jasno svoja raspoloženja, pronalazi paradokse i cinična je, prkosi očekivanom, njen stil je razigran i iznenađuje svaki novi stih. Zbirka Pita od džeza je bogata bojama, optimistična i kada je gorka, čulna i odvažna, bujna i zaokružena, pa je tako poslastica svakom radoznalom čitaocu… iz recenzije Ane Vučković. Marija je svoje knjige već predstavila na promocijama u Ćupriji, Jagodini i Beogradu.

O autoru: Marija Miladinović 1990, Ćuprija je pozorišna umetnica i dramska pedagoškinja. Završila je akademiju umetnosti u Novom Sadu. Stalni pozorišni angažman ima u gradskom pozorištu u Jagodini.Pri ustanovi kulture Ćuprija vodi školu glume. Aktivno se bavi problemima mladih, promišlja o njima i trudi se da pozorišnim metodama i radioničarskim radom doprinese boljitku života mladih ljudi u malom gradu.Članica je sveta za mlade pri opštini Ćuprija i umetničkog saveta Gradskog pozorišta u Jagodini.
Svoj poetski izraz opisuje kao nešto između dnevničkih zapisa i spiska za kupovinu- Objavila je tri samostalne i jednu grupnu zbirku pesama.
Soba modrih boja (UКS, 2012.) Marija, fotografija Đorđa Erića Artikulisanje (2014. Artija, grupa autora) Pita od džeza (2024, Nova Artija), Brodvej pod svetlima mobilnih telefona (2024, Nova Artija), Dobitnica je nagrade Matićev šal za 2012. godinu.