Podeli članak

U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu Šančevi, održana je državna ceremonija povodom 213. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika pod vođstvom vojvode Milenka Stojkovića i Karađorđa nad turskom caraskom vojskom.
Cuprija, 18. avgusta 2018. -Ceremoniji obelezavanja Boja na Ivankovcu u Spomen parku Ivankovac prisustovalo je nekoliko stotina gradjana Cuprije i ovog dela Cuprije, a simbolicno je ispaljen i pucanj iz replike Karadjordjevog topa. U Spomen parku Ivankovac kod Cuprije, na lokalitetu Sancevi, danas je odrzana drzavna ceremonija povodom 213. godisnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika pod vodjstvom vojvode Milenka Stojkovica i Karadjordja nad turskom caraskom vojskom.
Ceremonija je pocela intoniranjem državne himne, a lovorov venac ispred Vlade Srbije, na spomenik vojvodi Stojkoviću položio je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Negoslav Stanković.
Venac je u ime Vojske Srbije položio pukovnik Jadranko Divjak, iz komande za obuku, a ispred opštine Ćuprija predsednik opštine Ninoslav Erić.
Vence su položile i delegacije SUBNOR-a i nevladnih organizacija koje neguju tradicije narodnooslobodilačkih ratova.
Ceremoniji obeležavanja Boja na Ivankovcu u Spomen parku Ivankovac prisustovalo je nekoliko stotina građana Ćuprije i ovog dela Ćuprije, a simbolično je ispaljen i pucanj iz replike Karađorđevog topa.
Kulturno umetnički program izveli su članovi Udruženja za negovanje horske muzike „Margi“ iz Ćuprije.
Pomen izginulim ustanicima, služili su sveštenici crkve u Ivankovcu.
Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 1805. godine, po oceni istoričara, „predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka“.

„To je, istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljne i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća“, zapisali su istoričari.