Podeli članak

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini danas je pesniku, esejisti, antologičaru, autoru poeme „Mostarske kiše“ Peri Zupcu, uručena nagrada „Zlatni orfej“ Sverspskog festivala „Srpsko pero“ iz Jagodine, za 2019.godinu.

Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri 34. Međunarodnog književnog Festivala „Srpsko pero“ u sastavu Prof. dr Violeta Jovanović, Milan Jakovljević i Ivan Lalović, pesnik – predsednik žirija. Nagrada „Zlatni orfej“ dodeljuje se istaknutim pesnicima za svevremeni pečat i trajno prisustvo u srpskoj kulturnoj baštini.

U obrazloženju žirija navodi se sledeće: „Od čuvene pesme „Mostarske kiše“ do najnovijih pesničkih knjiga, Pero Zubac svojim lirskim rukopisom snažno osvetljava tajne i začudnosti sveta, istovremeno finom setom senčeći nostalgična stanja individue i zaumne poruke zavičajnih snova. Omiljen i kod mladih i onih starijih čitalaca, prisutan u najznačajnim antologijama pesništva, lektirama, čitankama, kućnim bibliotekama svih slojeva društva, Pero Zubac više od pedeset godina najvišim umetničkim dometima svojih ostvarenja neprikosnoveno plovi morem poezije, imajući puno poverenje u sazvežđa zvezda i vlastiti talenat.“

Festival SRPSKO PERO ove godine je u saradnji sa najznačajnijom naučnom institucijom u Jagodini, Fakultetom pedagoških nauka  organizovao dodelu nagrade Zlatni Orfej. Festival je otvorio Miloš Janković književnik iz Beograda i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije, a o stvaralaštvu laureata govorili su Goran Labudović Šarlo književnik iz Vrbasa i Miljurko Vukadinović književnik iz Beograda i urednik tribine UKS. Nagradu je uručio predsednik žirija Ivan Lalović, a nakon uručenja prisutnima se obratio i sam autor.