Podeli članak

Jednoglasnom odlukom žirija ( Miljurko Vukadinović, kao predsednik i Bajo DŽaković i Milan Jakovljević, kao članovi) nagrada ,,Pergament“ za 2017. godinu pripala je Toniju S. Stojanoviću, piscu iz Jagodine za knjigu satiričnih priča ,,Au, Radisave nabiše te na kolac“ objavljenu u ediciji ,,Savremeni srpski pisci“ beogradskog ,,BeoSinga“.
Ova nagrada se dodeljuje od prošle godine ( prvi laureat je Nebojša Tatomir, dramaturg iz Beograda) u okviru medjunarodnog književnog festivala ,,Srpsko pero“ iz Jagodine za najbolju prvu objavljenu knjigu u prethodnoj godini bez obzira na žanr ( poezija,proza, esejistika, medjužanrovska ostvarenja itd.) i godine autora.
U obrazloženju žirija se kaže da je reč o kratkim pričama koje prezentiraju pravu satiru – visoke frekvencije i urbane provinijencije. Ističe se da literarna ostvarenost, veština pripovedanja, smisao za humor i zdrav duh leče neveseli svet a simbioza pomenutih elemenata obezbedjuje zapaženo mesto ovoj knjizi u tokovima savremene srpske satire i preporučuje najširem krugu za čitanje.
Toni S. Stojanović rodjen je 196O. godine. U Jagodini je završio srednju Elektrotehničku školu a potom studirao Elektrotehnički fakultet. Preko dve decenije radio je u Idustriji kablova. Piše satirične priče i aforizme i objavljivao je u više listova , časopisa, almanaha i zbornika. Nosilac je zvanja ,, Majstor satire“ Srpske duhovne akademije, dobitnik nagrada ,,Žikica Jovanović Čičak“, ,,Satirične pozornice“ i drugih priznanja. Bavi se i dizajnom i opremom knjiga. Duže od decenije sekretar je Književnog kluba ,,DJura Jakšić“ iz Jagodine. Objavio je jednu stručnu knjigu iz oblasti elektrotehnike, a ovo mu je prva objavljena knjiga iz oblasti beletristike. Nagrada ,,Pergament“ biće mu uručena na finalnoj večeri 33. Medjunarodnog književnog festivala ,,Srpsko pero“ koja će biti održana 22. juna u Jagodini.