Podeli članak

U jagodini se privodi kraju izgradnja spomenika najpoznatijem jagodincu Jovanči Miciću.Nakon sto je zemljina kugla dobila kontinente na vrhu je svoje mesto zauzeo i Jovanča koji kao putokaz pokazuje na ulazak u grad i putnicima želi dobrodošlicu .Tu je i ona čuvena“ Ceo svet obidjoh kao Jagodinu nigde ne nadjoh“. Istoričar iz Jagodine Ninoslav Stanojlović, u knjizi Nušić i Jagodina, piše da je Nušiću, kao predložak za lik legendarnog Jovanče Micića u najvećoj meri poslužio jagodinski trgovac Milan D. Radenković (1850-1915) i „njegov buran život, a naročito višegodišnji boravak u Americi“.
Za Radenkovića piše i da je bio fizički radnik na železnici, drvoseča, ribar, kožar… ali i učesnik Timočke bune, predsednik opštine jagodinske u nekoliko mandata, odličan znalac engleskog jezika, kao i predstavnik Uprave monopola duvana na Svetskoj izložbi u Londonu 1907. godine…
Nušić je u Jagodini duže boravio krajem 1885. godine, u vreme srpsko-bugarskog rata, u vreme primirja i kada je bio kaplar u sedmom puku. Tada je u Jagodini, kao dobrovoljac srpske vojske bio i pesnik Vojislav Ilić.
U to vreme, navodi Stanojlović, u Jagodini je, prema popisu stanovništva iz 1863. godine bilo 14 ljudi sa imenom Jovanča.
Jovanča Simić, kome je Nušić promenio prezime u Micić, umro je 1910. godine.