Podeli članak

,,AUTOCENZURA“ MILETA LAZAREVIĆA
– Ova knjiga dokaz je pune stvaralačke zrelosti autora i vrhunski savladanog zanatskog umeća – istakao, pored ostalog, u recenziji Aleksandar Saša Čotrić
U izdanju ,,BeoSinga“ iz Beograda i Udruženja književnika Srbije, Podružnice za Pomoravski okrug sa sedištem u Jagodini, ovih dana pojavila se najnovija knjiga aforizama
istaknutog pomoravskog književnika, novinara i kulturnog radnika Mileta Lazarevića pod naslovom ,,Autocenzura“.
Za izdavače su se potpisali Bajo Džaković i Želimir Šekarić, kao recenzenti Aleksandar Čotrić i Lazar Božović, korice i kompjuterska priprema delo su Tonija S. Stojanovića, ilustracije Zorana Matića Mazosa i drugih autora, a lektor je Snežana Bihler. Knjiga je odlično odštampana na blizu 90 strana u tiražu od tri stotine primeraka i predstavlja reprezentativne aforizme ovog poznatog književnika iz Ćuprije koji piše i kratke priče bliske crticama, poeziju i haiku stihove.
– Naslov knjige pred nama je veoma intrigantan i autoironičan, jer nema ni reči o tome da je autor primenio autocenzuru. Naprotiv, njegove misli o životu, državi, narodu, društvu, demokratiji,domaćoj i medjunarodnoj politici vrlo su hrabro formulisane, oštro intonirane i prepoznatljivo aluzivne.
o Mile G. Lazarević napisao je knjigu koja već posle čitanja početnih aforizama osvaja svojom originalnošću, neposrednošću, svežinom, pronicljivošću, vrcavošću i raznovrsnošću.
 Zbirka klasičnih aforizama i epigrama, odnosno aforizama u stihu dokaz je autorove pune stvarlačke zrelosti, vrhunski savladanog zanatskog umeća, rafiniranog stila, širokog dijapazona interesovanja i strogosti prilikom sačinjavanja izbora misli za knjigu – piše, pored ostalog u recenziji pod naslovom ,,Gorke ironije zasladjene humorom“ Aleksandar Saša Čotrić, nalazi sličnosti Lazarevićevih aforizama sa Duškom Radovićem, Pavlom Kovačevićem, Branom Crnčevićem, Milovanom Vitezovićem, Milovanom Ilićem Minimaksom i Vladimirom Bulatovićem Vibom da bi na kraju teksta konstatovao :
• – Lazarević piše gorke ironije zasladjene humorom. Kada mu nije do humora, postaje satiričar. On je u isto vreme – humorista koji izriče presude i satiričar koji ih izvršava, a knjiga ,,Autocenzura“ je korpus delikti. Za dobar aforizam potreban je elastičan duh i čvrsta kičma, a Mile G. Lazarević ima i jedno i drugo i treće – ima i dar da piše aforizme koji su ,,poezija mudrosti glave i razuma srca“. Upravo takve, dobre aforizme piše autor ove knjige, jer se njegove rečenice ne pamte lako, a teško se zaboravljaju.
o A istu knjigu Lazar Božović, književnik video je, pored ostalog, i ovako :
o – Satiričar Mile Lazarević je uspeo da kroz knjigu aforizama, posebnim ili jasnim jezikom prikaže sliku naše sadašnjosti, naše pameti, o kojoj obično imamo najbolje mišljenje ( tu se javiše i varamo)- to je uradio bez maske, bez oklopa- onako iz sebe, iz duše koja uvijek govori o karakteru pisca. Ova knjiga aforizama autora Mileta Lazarevića biće rado primljena i prihvaćena kod poklonika i ljubitelja humora i satire.
o Mile (Gojka) Lazarević rodjen je 1946. godine u Kasapnici kod Sanskog Mosta. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i skoro ceo radni vek proveo u Ćupriji gde i danas živi kao penzioner i književnik. Ovo mu je jedanaesta objavljena knjiga. Aforizme, kratke priče, pesme i haiku stihove objavljivao je u listovima, časopisima, književnim zbornicima i almanasima. Dobitnik je ,,Zlatne značke“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije, nagrada ,,Pomoravski Orfej“, ,,Žikica Jovanović Čičak“, ,,Djurine gramate“, ,,Poeta primus“, ,,Majstorskog pisma“ i drugih priznanja.
 Predsednik je Književne zajednice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug sa sedištem u Jagodini i predsednik Skupštine Književnog kluba ,,Djura Jakšić“, a član je i drugih književnih asocijacija.

Mile G. Lazarević
AUTOCENZURA

. . .
Ponekad najviše kaže,
Govornik koji ćuti.

. . .
Ako samo slušaš,
Kad ćeš doći do reči.

. . .

Nisi ni za selo,
A došao si državi na čelo.

. . .

Kad je dobro, mnogo je prijatelja,
Kad je zlo uvek si sam.

. . .

Što je država slabija,
To je više zakona.

. . .
Čoveku koji se često kune
Ne treba verovati.

. . .

Može li nas zadužiti neko,
Ko nikome ne polaže račune ?

. . .

Rekli su nam da idemo u Evropu,
A završili smo na birou rada.

. . .

Ako je vodjin apetit veliki,
Narodu preostaje dijeta.

. . .

Što mu je biografija tanja,
Memoari su deblji.

. . .
I pamet nas može napustiti,
Ali dugovi ne.

. . .

Manje su perspektive onih
Sa širim horizontima.

. . .
Mnogi bi želeli Monarhiju,
Ali sa drugom Titom na čelu.

. . .

Stavio bih ja prst na čelo,
Ali ne znam gde mi je glava.

. . .

Ako damo Bogu božije, caru carevo,
A šta će ostati ljudima ?

PROMOCIJE
Knjiga aforizama ,,Autocenzura“ već je predstavljena javnosti početkom ovog meseca u okviru četvrtog književnog posela ,,Pesmi u pohode“ u Riljcu kod Trstenika kada je o njoj govorio Bajo DŽaković. Kako autor najavljuje ,,Autocenzura“ će biti promovisana i u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, ali i u Beogradu – u Udruženju književnika Srbije i DJurinoj kući u ,,Skadarliji“.