Podeli članak

Dragica B. Obradović: ,,U Dubravi“, glose, soneti i druge pesme, Jagodina,2017.
U izdanju Kruga prijatelja pisane reči i SZR ,,Grafika Trumpić“ iz Jagodine krajem prošle godine objavljena je nova knjiga pesama istaknute jagodinske spisateljice Dragice B. Obradović pod naslovom ,,U Dubravi“ i podnaslovom – glose, soneti i druge pesme. Radi se o više od 90 pesama koje su obajvljene na blizu 200 strana u tiražu od dve stotine primeraka. Za izdavače su se potpisali Gradimir Obradović i Mioljub Trumpić, kao odgovorni urednik, lektor i korektor Vojislav Trumpić, recenzent je prof. dr Predrag Jašović, a tehnički urednik Gradimir Obradović.
I ova knjiga, slično kao i prethodne, prezentira poznate osobine ove istaknute poetese : osećajnost, iskrenost i jednostavnost u kazivanju, zapaženo versifikacijsko umeće, bogato životno iskustvo i mudre ( i dobronamerne) poruke.
– Ovim pesmama, kao i nizom drugih Dragica Obradović je sebe predstavila kao jednu osvedočenu lirsku dušu koja ima šta da kaže, jer mnogo oseća i mnogo misli. Senzibilitet njene duše nikad nije introvertan, već je uvek usmeren prema drugima i za druge. To ovu poeziju čini lako čitljivom, bliskom i rodjački prihvatljivom. Nema tu semantičkih igrarija i zanosa eksperimentom koji jezik čine grubim i teškim. Njen jezik je čist i jasan, jer njegova artikulacija počiva na dobro promišljenom i iskreno preosećajnom – konstatuje na kraju obimne i analitične recenzije pod naslovom ,,Osvedočenje lirske duše“ prof. dr Predrag Jašović, inače poznati književnik i književni kritičar.
o Dragica B. Obradović rodjena je u Rajcu, u Negotinskoj Krajini. Učiteljsku školu je završila u Aleksincu, a srpski jezik i književnost studirala u Beogradu. Već dugi niz godina živi u Jagodini i piše pesme, priče i zagonetke za decu i odrasle koje je objavljivala u nekoliko listova i časopisa i brojnim zbornicima, kao i u nekoliko antologija i leksikona.
o Prvu knjigu objavila je 2002. godine, a ovo joj je 13. po redu. Za svoje stvaralaštvo dobila je više nagrada i priznanja u Jagodini, Paraćinu, Trsteniku, Despotovcu, Kaleniću, Prištini, Opariću, Subotici, Nišu, Trešnjevici, Barajevu, Novom Sadu, Velikoj Plani itd. Član je Književnog kluba ,,Djura Jakšić“ u Jagodini i drugih književnih asocijacija.
o
– Dragica B. Obradović
– ZADNJA PORUKA
I ja sam sada
u poznoj jeseni,
nestaje moje lišće
i koreni .

Izdanci mladi rastu
Posle mene,
neka se mlade,
cvetaju zelene.

U krugu sve se kreće
ko kapljica vode,
ko je ovde sada –
jednog dana ode.