Podeli članak

ŽIVOTODAVNI IMPULSI
Krajem prošle godine u izdanju Srpske duhovne akademije iz Paraćina i Književne zajednice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug sa sedištem u Jagodini pojavila se nova knjiga pesama istaknute paraćinske novinarke i pesnikinje Biljane Babanić Stanisavljević pod ( pomalo zagonetnim) naslovom ,,Što me budi“.
Knjiga na blizu 90 strana prezentira više od 50 pesama, a jedan od recenzenata književnik, istoriograf, antopolog i esejistaMiroslav Dimitrijević ( drugi je Slobodan Ristović) u recenziji pod naslovom ,,Pesme snene i vatrene“ pored ostalog je zapisao:
– U tekućoj književnoj produkciji u Srbiji nisam skoro naišao na strastveniju i emotivniju ljubavnu liriku od one koju potpisuje Biljana Babanić, poznata i priznata pesnikinja iz Paraćina, u svojoj najnovijoj knjizi ,,Što me budi“. To je poezija dame, u punoj životnoj snazi i iskustvu, lirika iskrena i otvorena, slobodna bez trunke licemerja i lažnog (malogradjanskog) morala.
– Bibine pesme su iskreno vrele, čak užarene dotle da uspaljuju maštu i bude libido. Pesme izazovne u svakom svakom pogledu, pune nesputane erotike i čežnje . . . –
– I gotovo da se rečima (pre)mudrog Dimitrijevića i nema šta dodati osim što se može zapaziti da Biba, ponajviše zahvaljujući takvoj životnoj vizuri, ali i nesumnjivom poetskom talentu, uspeva da rastera zle sile koje šalje Tanatos koji pred njenim stihovima, niklim iz svetlosti Erosa, bez neke veće borbe, ili barem pokušaja, mora odmah da položi oružje. Ova knjiga paraćinske peotese još jedan je u nizu eklatantnih i fluorescentnih dokaza da su životodavni impulsi zapravo nepobedivi i u mikro i u makro kosmosu , i u nama i oko nas.
– Ovo je četvrta objavljena knjiga Biljane Babnić kojom ona potvrdjuje svoju specifičnu poetiku a napisala je i serijal za decu ,,Frogove pametarije – male priče za velika dela“ koji je ekranizovan, preveden na znakovni jezik i podržan od strane Ministarstva kulture RS, a dobitnica je i brojnih i značajnih nagrada za svoje književno stvaralaštvo.
Biljana Babanić
TREBA MI SAMO

Treba mi samo
Topli tvoj dah
U nedrima
I ovaj žar u bedrima
Da traje

Treba mi samo
Tvoj dodir po telu
I da me uzimaš vrelu
Celu

Treba mi samo
Na tvojim grudima
San
Osmehom osunčan
Dan
Smrt da prevarim
Život da zasladim
Tobom