Podeli članak

piše: Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Jednog užasno hladnog decembra 1966. god. u skromnom Dablinskom predgrađu rođena je Sinead O’ Connor. Veoma mlada je dosegla svetsku slavu zahvaljujući svom anđeoskom vokalu, ali priča o njenom životu gotovo da je nepoznata i neispričana.

 

Tokom svog odrastanja dozivela je fizičko, verbalno i seksualno nasilje od strane svoje majke, inače deklarisanog katoličkog fanatika. Nakon razvoda roditelja, živi sa ocem, građevinskim inžinjerom, i njegovom novom suprugom. U svom teenage uzrastu ispoljava izraženo buntovno i problematično ponašanje, tako da sa nepunih petnaest godina završava u domu za maloletne prestupnike. Period proveden u instituciji opisuje kao najtraumatičniji tokom svog života, iz razloga što se krug nasilja nad njom nastavlja. Boravak u domu obeležava zlostavljanje, ali i napredovanje u umetničkom smislu. Počinje intezivno da piše i donosi odluku da je muzika definitivno ono čime će se baviti u svom životu.

U nemilosrdnu muzičku industriju ulazi već 1987. godine kada izlazi njen prvi album The Lion and Cobra. Album je za kratak period postao prava senzacija, brzo dostiže zlatni rejting i Sinead stiče nominaciju za nagradu Grammy, za najbolji ženski vokal.

Sva magija koja opčinjava do današnjih dana dešava se tek 1990. godine kada na svetsku scenu izlazi njena obrada Prince-ove pesme Nothing Compares 2U. Stvar je planetarno popularna i danas i jedna je od najlepših ikada snimljenih rock-pop balada.

Taj magičan spoj vanserijskog vokala, potekao iz vekovne patnje irskog naroda, istovremeno oblikovan rukom jednog od najtelontovanijih crnih muzičara sveta, doveo je do nezaboravnog ostvarenja koje je gotovo u trenutku lansirano na sam vrh svih svetskih top lista.

Popularnosti je doprinela svakako i jedinstvena pojava pevačice, neobična za tadašnje, sadašnje ili bilo koje vreme i poznate modne trendove. Obrijana glava, bizaran izgled, dugački mantili veći za dva broja, bezoblične muške cipele, su samo još više istakle lepotu Sinead, njenu izuzetnost i erotičnost. Spot za pesmu je osmišljen tako da je njeno lice sve vreme u prvom planu i emocija tuge koju iskazuje je ono što vas prepljavljuje i ne ostavlja ravnodušnim. Do današnjih dana ostalo je nerazjašnjeno da li ona plače tokom spota.

Svet je dobio priliku da nauči od jedne krhke irske pevačice,  da ženi nije potrebna frizura, niti šminka, ni veštačke trepavice, niti dodaci, ni glamurozna garderoba, kao ni visoke potpetice, da bi bila izuzetno uzbudljiva i sexy. Da bi žena bila lepa jedino što je neophodno je da bude ono što jeste. Dovoljno je biti svoja.

Svi bi pomislili da se iza numere Nothing Compares 2U krije prijateljstvo između Prince-a i Sinead, možda i moguća ljubavna priča. Zapravo Prince-u se nije svidela sama ideja o obradi njegovog dela, susreli su se samo jednom, na njegov poziv i taj istorijski događaj je prošao neslavno svađom i uvredama.

Prava drama se odigrava 1992. godine kada Sinead gostuje u emisiji Saturday Night Live, kao muzički gost. U kameru direktno tokom živog programa pokazuje fotografiju Pape Jovana II i na iznenađenje svih kreće da je cepa, nazivajući Papu najvećim zlom. Ovaj čin je bio svojevrstan skandal za tadašnje vreme, dobija osude sa svih strana, vrata muzičke industrije za nju ostaju zatvorena i proglašavaju je mentalnim bolesnikom.

Sinead je imala svoj lični razlog i potrebu da kao zlostavljano dete ustane protiv seksualnog zlostavljanja dece u katoličkoj crkvi. To je bilo tako hrabro, radikalno, napredno i rokerski. Problem leži u činjenici što je njen čin požurio za čitavu jednu deceniju. Seksualno zlostavljanje dečaka od strane određenih katoličkih sveštenika je bila nepoznanica i tabu tema, katoličanstvo javno priznaje postojanje problema u svojim redovima tek deset godina kasnije.

Pevačica nije prestajala da se bavi muzikom. Snima deset samostalnih albuma, rad uključuje mnogo singlova, kompozicije za filmove, nastupe na mnogim humanitarnim koncertima. Nije imala mogućnost da se vrati na muzički tron, ali ostaje svoja i dosledna sebi, njen zaštitni znak uvek je obrijana glava, ljutiti izraz lica i bezoblična odeća. Na nesreću ona nikada nije imala priliku da sebi stvori funkcionalan život, odrasla sa traumama, gotovo direktno iz popravnog doma uletela je u celebrity svet. Pevačica se udavala četiri puta i ima četvoro dece. 2007. godine otkriva javnosti da joj je dijagnostikovan bipolarani poremećaj. Njeni patrneri su bili muzičari ili novinari, osim poslednjeg koji je bio psihoterapeut. To je bio njen očajnički pokušaj da se izbori sa svojim demonima, još jedna neuspela avantura koja se neslavno završila. 2011. godine doživljava nervni slom, nešto kasnije i drugi pokušaj samoubistva. Jednoj uznemirenoj i povređenoj duši bol je stvorio veliku ljutnju i bes. Bol je interpretiran kroz delikatan i mazan vokal uz pomoć kog je uspevala da ispeva najfinije muzičke fraze iz same dubine svog srca. Obrijane kose i krupnih detinjastih očiju bila je inspiracija mnogim devojkama, svojevrstan putokaz da je jednostavno dovoljno biti slobodan, nekonformistički nastojen i neukalupljen u mediokritete.

Danas živi sama, skromno i povučeno u predgrađu Dablina. Nakon puno lutanja utehu pokušava da pronađe u islamu. Neumorno nastupa i stvara, jer se zaista ništa ne može uporediti sa ženom neverovatne harizmatičnosti, ledeno -čeličnih očiju i božanskog glasa.