Podeli članak

Danas je u prostorijama RTV Kopernikus u Jagodini uručena nagrada „ Pomoravski Orfej“ Nenadu Neciću književniku iz Svilajnca za roman „ Zmijski zagrljaj“ koji je objavljen u izdanju izdavačke kuće Čigoja. Nagrada je dodeljena na 38. književnom festivalu „ Srpsko pero“ za najbolje književno delo pomoravskih pisaca. Laureatu je nagradu uručio predsednik Saveta festivala „ Srpsko pero“ Milan Jakovljević.

Roman „Zmijski zagrljaj” ima uporište u životu manje urbanizovane sredine, u unutrašnjosti Srbije. Tu se, pored života, nazire i nešto zatajno, bez čijeg uticaja, posebno usponi i padovi pojedinaca, ne bi zadobili univerzalnija značenja, a samim tim i motivsku opravdanost oslikavanjem određenih likova, na svakidašnjoj pozornici u neprestanom nadmetanju istina i licemerja. Svakako autor širi mapu njihovog prisustva na različitim mestima, gde su, sticajem okolnosti, nalazili izvesne odgovore na mnoge egzistencijalne zapitanosti, recimo: Na trgu Svetog Marka u Veneciji, na Bosforu u Istanbulu, Beogradu, Havani; odnosno, svuda tragom čuvenog Ernesta Če Gevare navodi se u recenziji Radomira Andrić
Nenad Necić rođen je 1962. god. Živi u Svilajncu. Radi u pravosuđu u Jagodini. Za prethodna dva romana, „Najezda pacova” (2012) i „Park Kajmana” (2014), godine 2020. nagrađen je nagradom „Radoje Domanović”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.