Podeli članak

LOKALNA samouprava u Paraćinu je dobila saglasnost Ministarstva finansija za budžetski deficit veći od zakonom dozvoljenog jer će u narednoj godini realizovati veliku investiciju, što faktički znači odobrenje za kredit od 320 miliona dinara kojima će biti izgrađen Industrijski park.
Podsetimo, radi se o podršci investitoru – švedskoj kompaniji „Rimaster“ – koji u gradu na Crnici već početkom naredne godine počinje proizvodnju u iznajmljenoj hali kraj auto-puta. Prvi radnici su primljeni i već su na obuci u inostranstvu, a proizvodnim planom Šveđana je planiran prelazak u objekat koji će lokalna samouprava za njih izgraditi u industrijskoj zoni „Zmič“, s tim da plaćaju zakup.
S obzirom na to da je „Rimaster“ najavio zapošljavanje do hiljadu ljudi, procenjuje se da će Paraćin uloženo vratiti upravo kroz naknadu za iznajmljivanje prostora. Inače, procenjena vrednost Industrijskog parka je oko dva miliona evra – što će biti ugrađeno u budžet za narednu godinu, čija je izrada u završnoj fazi pred usvajanje.
Pritom, nastavak infrastrukturnog opremanja paraćinske industrijske zone je podržala i Evropska unija, koja je iz svog razvojnog programa nazvanog „EU pro“ za te namene izdvojila oko 300.000 evra. Učešće lokalne samouprave dostiže 53.000 evra, pa će biti otvoren još jedan bloka parcela, uz uređenje novih saobraćajnica.