Podeli članak

Велико признање за јагодинског публицисту, хуманисту и издавача

У недељу, 29.октобра у Геронтолошком центру у Јагодини уприличена је свечаност на којој је познатом јагодинском публицисти, издавачу и хуманисти Златомиру Лазићу уручена престижна награда ,,ЗЛАТНИ ВИТЕЗ“ за књигу ,,Од Волге до Мораве“. Лазићу је награду уручио директор Московског филмског фестивала словенских и православних народа који носи име управо као и поменута награда ,,Златни витез“ Николај Петрович Бурљајев, који је и оснивач и председник Међународног удружења кинематографа словенских и православних народа и један од највећих руских глумаца и редитеља, као и почасни професор Академије уметности у Београду и члан руске Државне думе. Уважени гост из Русије је током боравка у Јагодини у пратњи градоначелника Јагодине Ратка Стевановића обишао меморијални комплекс ,,Руско гробље“, Музеј наивне и маргиналне уметности и Музеј воштаних фигура

            Свечаност уручења престижне награде ,,Златни витез“ Златомиру Лазићу уприличена је у Геронтолошком центру у Јагодини, који је однедавно, стицајем околности, његов други дом. Додели награде, коју је Лазићу уручио један од највећих руских уметника данашњице и члан руске Државне думе Николај Петрович Бурљајев присуствовали су градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, директор Геронтолошког центра Милан Стојановић, познати српски новинар Александар Аврамовић који је на РТС-у обављао најодговорније функције, затим сценариста и продуцент Јован Марковић, као и бројни Лазићеви пријатељи и сарадници.

 ,,Овим радосним поводом користим прилику да се захвалим и лично нашем драгом госту Николају Петровичу, који увек радо дочекиван у Србији, а од данас и у Јагодини. Захваљујем му се што је препознао мој и труд мојих пријатеља с којима сам сарађивао на овим пројектима.У свакој од књига трудио сам се да поменем људе којима дугујем захвалност за њихову добру вољу да оне проживе. Знају сви они, и ако их јавно, овом приликом, не стигнем да поменем, да сам им неизмерно захвалан и да их заувек волим. Када је монографија о дванаест Меморијала Црвене армије на тлу Југославије у питању, од свих имена морам да истакнем коаутора књиге историчара Дејана Танића, и двојицу људи који данас нису више међу нама : др Милету Радојевића из Лазаревца и нашег Томислава Бушетића. Финале тог пројекта је било двосмерно. Прво, нулти примерак издања у специјалном повезу, захваљујући људима из Нафтне индустрије Србије доспео је 2020, као што знате у руке председника Руске федерације, Владимира Владимировича, а ја сам у готово исто време, након болничког третмана, добио нову прилику да наставим да радим оно што волим, и што мислим да је важно за нашу културу сећања. У таквим околностима, када сам почео да уживам гостоприство ове установе, добио сам изненада поруку из Москве, од особе која жели да дође до књиге. Испоставило се да је то био онај прст судбине, за који пожалите што се није догодио пре 20-30 година, али које данашњем животу даје пуноћу и смисао. Једном речју друго ја у бољем облику. Њено име је Дарија Виноградова. Ентузијаста ретког кова, са дубоко развијеним професионалним односом и радним навикама, упорнија, темељнија и пожртвованија од мене, на моју молбу приредила је око 100 песама, 60 великих руско-совјетских песника посвећених Великом отаџбинском рату. Тако је настала ова ретка књига ,,ОД ВОЛГЕ ДО МОРАВЕ“, чијем наслову је кумовао уредник издања, мој пријатељ Александар Аврамовић, а коју су сјајним рецензијама додатно оплеменили велики српски песник Перо Зубац и наш Левчанин, присутни Јован Марковић. Превод песама са руског начинила је Дајана Лазаревић, млада и надарена филолошкиња из Младеновца. На крају, желим да се захвалим и данашњем домаћину нашег уваженог госта из Русије, градоначелнику Јагодине Ратку Стевановићу, који је одувек имао разумевања за моје активности, и првом човеку ове установе Милану Стојановићу на показаној бризи. Захваљујем и приређивачима и учесницима ове свечаности, ученици Гимназије ,,Светозар Марковић“ Мии Глигоријевић и Радету Милосављевићу, доајену српског новинарства, публицисти и песнику. Надам се да ће након свега што будемо реализовали у наредним годинама, наш драги Николај Петрович и људи из Међународног словенског форума „Златни витез“ бити задовољни што су нам овим признањем дали ветар у леђа да истрајемо у овим не лаким временима. До прве наредне књиге. Срећно“, рекао је између осталог у свом скромном и емотивном обраћању Златомир Лазић.

Образлажући зашто је награда ,,Златни витез“ припала управо Јагодинцу Златомиру Лазићу Николај Петрович Бурљајев је истакао да је ово једна од најпрестижнијих награда у Руској Федерацији, која се додељује за изузетан, искрен и самопрегоран рад, те да су то једини принципи којима се руководе при њеном додељивању.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић се у име јагодинске локалне самоуправе и њеног председника Драгана Марковића Палме захвалио Николају Петровичу Бурљајеву што је посетио Јагодину, изразивши дивљење и понос што је добитник ове престижне награде Јагодинац Златомир Лазић.

Током свечаности у Геронтолошком центру у Јагодини, ученица Гимназије ,,Светозар Марковић“ Миа Глигоријевић је прочитала две песме из књиге ,,Од Волге до Мораве“ и то:  ,,Тамна ноћ“ Владимира Агатова и ,,Пролеће“ Бориса Пастернака, што је церемонији доделе награде дало узвишени, свечани и топао тон.

Уважени гост из Русије Николај Петрович Буељајев је током боравка у Јагодини у пратњи градоначелника Јагодине Ратка Стевановића обишао меморијални комплекс ,,Руско гробље“, Музеј наивне и маргиналне уметности и Музеј воштаних фигура.

Љ.В.