Podeli članak

Feng Shui je višeslojan sistem. Nije ga lako upoznati ni savladati.

Kada se uđe u stan, kuću ili firmu, ne treba da se vidi da je na toj nekretnini primenjen Feng Shui. Klasičan način obrade prostora nije vidljiv na prvi pogled, vide se samo njegovi efekti. Qi energija struji i deluje po istim pravilima u  tri dimenzije. Princip  Neba, Zemlje i Čoveka. Pojednostavljeno, to su  domeni Vremena, Prostora (materije) i Organizacije tj. delovanja. U sva tri domena “žive” zmajevi, tj. tokovi pozitivne energije.

Prostorna dimenzija je osnovna i u njoj  se primenjuje Feng Shui, i deluje. Transformacije Qi-a u stanu se dešavaju najsporije. To je mikro plan. Dok su topografija terena, vodotokovi i  klimatska kretanja, trajniji, moćniji  i oni nisu skloni promenama preko noći. Iz tog razloga može da se obezbedi sklad sa okruženjem na duže staze. Tradicionalni Feng Shui ima za cilj da obezbedi stabilnu sreću za više generacija. Pri kupovini nekretnine obavezno konsultujte Feng Shui majstora.

Slojevitost Feng Shuija se uočava i na ovom primeru.

Recimo, svaka zgrada ima svoju “ugrađenu” vezu, to su dimenzija Neba i Zemlje, u vidu osnovne karte letećih zvezda. Ove energije deluju na one koji taj prostor koriste u datom vremenu. Praktičaru to otvara mogućnost priključivanja na pozitivne tačke tog prostora. Moramo uzeti u obzir datum rođenja stanovnika. Dobre strane sveta koje ga podržavaju, ali i dobre harmonične tačke koje povezuju zmajeve Neba i Zemlje baš kroz naš jedinstveni energetski sklop. To su ključna mesta u prostoru na koja delovanjem pokrećemo promene.

 

Energije se menjaju na periode od 20 godina, godinu dana, na mesečnom i dnevnom nivou. Klasičan Feng Shui se ne bavi prostorom bez vremenske dimenzije. Ovim sistemom se mogu  predvideti promene. Iz tog razloga je potrebno pratiti tokove vremena i konsultovati Feng Shui posebno na prelasku iz jednog perioda u drugi. Sledeći prelomni momenat je 2024. godine.

Izvorni Feng Shui u Kini je baziran na prirodnim pojavama. Stari Kinezi su bili pedantni i pronicljivi, sa veoma razvijenom svešću i znanjima o naučnoj metodi posmatranja prirode. Nema tu mesta za improvizaciju. Kineske građevine su podignute da poštuju prirodne tokove sunca, reka, vetra, reljefa, elektromagnetnog zračenja. Znati identifikovati uticaje prirodnih sila koje deluju na život ljudskih bića je nauka. Dakle, identifikovati i analizirati Qi, nevidljive i neprepoznatljive energije, tako moćne da su u stanju da podrže život ili da ga unište, to je znanje na delu i oblast delovanja Klasičnog Feng Shuija! Odabrati lokaciju za gradnju kuće, tradicionalno i jeste glavni cilj Feng Shuija. Drevni Feng Shui u praksi obavezno koristi kompas, sagledava lokaciju kuće kao i forme u okruženju.