Podeli članak
„Bitno je govoriti o ovoj temi, pošto do sada nije bila obrađivana. Treba se vratiti nekim vrednostima koje smo zaboravili“ rekla je prof. dr Divna Vuksanović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i jedan od predavača na naučnoj konferenciji „Filozofija medija: Mediji i usamljenost“ u Jagodini. Tokom trodnevne konferencije, priređen i kvalitetan prateći program
Interdisciplinarna naučna konferencija „Filozofija medija“, treća po redu, počela je 12. septembra na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, a završiće se 14. septembra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. Ovogodišnja tema nosi naziv „Mediji i usamljenost“.

Pored Fakulteta pedagoških nauka, u organizaciji ove sada već međunarodne konferencije, učestvovali su i Estetičko društvo Srbije, organizacija „Mladi grašak“, Filozofsko društvo Srbije, Fakultet dramskih  umetnosti, kao i partneri iz Banjaluke i Podgorice i na njoj su učestvovali istraživači iz različitih naučnih oblasti. Prof. dr Divna Vuksanović istakla je da je tema koja se obrađuje na ovogodišnjoj konferenciji i više nego značajna s obzirom na to da do sada nije bila obrađivana ni na jednom skupu koji se bavi kritikom medija, kao i to da je važna za svakog pojedinca:

-Dovoljan rezultat je to što se ovakva pitanja u kulturi pokreću. Ako ne pokrećemo ovakva pitanja, znači da smo zatvoreni za dijalog i razgovor o tome, a te teme se tiču svih nas. Čini mi se da je početni rezultat i naša pretenzija da otvorimo to pitanje: ne da li smo, nego koliko smo usamljeni u današnjem vremenu i u kojoj meri mediji utiču na naša osećanja. Takođe, pokrećemo i pitanje šta treba da činimo kako bi izašli iz zatvorskog zida usamljenosti kako bi se vratili ljudima, razgovoru, solidarnosti, bliskosti, ljubavi i drugim vrednostima koje smo izgleda zaboravili –istakla je Vuksanović.Prvog dana konferencije, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, posle svečanog otvaranja skupa, održan je okrugli sto na temu „Mediji i otuđenost“. Pored prof. dr Divne Vukasnović, govorili su i profesori doktori Ratko BožovićFahira Fejzić – ČengićTijana MandićDamir SmiljanićDobrivoje StanojevićMarko M. ĐorđevićDragan Ćalovićdr Miloš Agatanovićdoc. dr Saša Milićmsr Dragan Lukić i msr Jelena Jocić.

Sastavni deo konferencije bila je i izložba „Leistung“ čiji je autor Predrag Terzić. Radi se o ciklusu crteža koji su inspirisani košarkom i kako je on rekao, dodirom tela koji se bori za mesto pod obručem ili deo terena za šut. Crteži su rađeni u Gracu i prikazani su na „Fajnal foru“ u Berlinu 2016. godine. Istog dana, prikazan je i film „Kanal“ Zorana Sudara.

Drugog i trećeg dana konferencije, 13. i 14. septembra, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka biće prikazani filmovi studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, održaće se i koncert klasične muzike, a biće predstavljena i poezija savremenih pesnika Dragana Radovančevića, Predraga Jakšića Nemanje Dragaša.

Dušan Miletić/ RTV Kopernikus Jagodina