Podeli članak

Osim nastupa svetskih poznatih muzičara, posetioci ovogodišnjeg „Boljšoj“ festivala u Drvengradu imali su priliku da čuju i Veliki orkestar škole za muzičke talente u Ćupriji koja ove godine obeležava 45 godina postojanja, a koja se od ostalih muzičkih škola u Srbiji izdvaja po tome što je internatskog tipa.

Pravljena je po uzoru na Centralnu muzičku školu u Moskvi i školu „Jehudi Menjuhin“ u Londonu, pohađa je oko 80 učenika, a prema rečima umetničkog direktora škole Dragana Đorđevića specifična je i po tome što od samog početka neguje sviranje u kamernom orkestru bez dirigenta i manjim sastavima.
On je sa svojim učenicima drugog dana „Boljšoj“ festivala izveo Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, u preradi za gudački orkestar koju je načinio Aleksandar Sedlar, kao i Serenadu u Ce-duru istog kompozitora.
„Ove godine smo pripremili zahtevan program. Na primer, u Serenadi, koja je izuzetno ozbiljno delo i za profesionalne orkestre, odlučio sam da im pomognem i sviram zajedno sa njima“, rekao je Đorđević koji muzicira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa, sinova Benjamina Benksa, iz 1797. godine.
Đorđević je podsetio da su učenici škole u Ćupriji već učestvovali u takmičarskom delu, a ove godine prvi put nastupaju kao deo večernjeg programa „Boljšoj“ festivala.