Podeli članak

Muzej naivne i marginalne umetnosti osnovan je 1960. godine kao Galerija samoukih likovnih umetnika. Danas ima međunarodnu zbirku od 3.500 umetničkih dela i bogatu izdavačku delatnost.
Pored reprezentativne stalne postavke koja obuhvata najznačajnija dela iz zbirke Muzeja, organizuju se izložbe i u drugim gradovima Srbije i inostranstvu. U galeriji Al sen Pjer u Parizu aktuelna je izložba „Turbulencije na Balkanu“, a u Kući kralja Petra Prvog u Beogradu „Samouki vizionari Srbije“.
„Mi se dobro pripremamo za jednu divnu izložbu koja će se organizovati u Pragu gde će troje umetnika, jedan iz Srbije Joškin Šiljan, jedan iz Bugarske Rosen Rašev, i umetnica iz Češke Marsela Vihrova izložiti svoje radove“, najavila je Nina Krstić, direktorka Muzeja naive i marginalne umetnosti.
Nekadašnja vila Ristića iz 1929. godine, u kojoj je danas Muzej, naredne godine biće rekonstruisana. Jedna od najlepših zgrada u Jagodini dobiće i više prostora za izlaganje dela koja su sada u depoima, ali i za radionice.