Podeli članak

На основу предлога Комисије за додељивање награда, Извршни одбор НК ICOM Србијa je донео одлуку да награду ИНСТИТУЦИЈА ГОДИНЕ додели Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини, за постигнуте изузетне резултате у области међународне културне сарадње, развоја и унапређења музејске делатности, проучавања, заштите о презентације културне баштине и развоја културе у Србији у 2017. години.
У образложењу свог предлога, један од предлагача за доделу награда, историчар уметности Тамара Огњевић је написала:

„…Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини један је од лидера нове музеологије, а нарочито када је реч о међународној музејској сарадњи, квалитетним изложбама којима презентира домаћу наивну и маргиналну уметност у свету или, пак, упознаје домаћу стручну и културну јавност са делима угледних, иностраних стваралаца у овој обласи савремене уметности. На десетине изузетних пројеката протеклих година, ванредна издавачка активност (монографије, репрезентативни каталози, сопствени часопис МНМ АРТ – све то на више страних језика у луксузној, репрезентативној штампи), високо котирана међународна ликовна колонија, драгоцене аквизиције вредних уметничких дела из земље и иностранства, недвосмислено говоре у прилог музејске установе која на модеран, динамичан, а надасве стручан начин, практикује музеолошку струку према највишим стандардима, истовремено промовишући овдашње уметничко и културно наслеђе
Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини је током прошле године реализовао више значајних међународних пројеката међу којима посебно треба издвојити изложбе: Из два угла у Галерији Карловог моста у Прагу (12. април – 15. мај 2017.) Turbulences dans les Balkans, која је 7. септембра 2017. отворена у чувеној галерији Halle Saint Pierre у Паризу, а чије је гостовање због огромног интересовања публике продужено до краја јула текуће 2018. Године (било је предвиђено да се изложба заврши 30. јануара 2018.), и Нек Чанд и Сеновити врт у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду (5-15. октобра 2017.)
Док су у Прагу и Паризу иностраној публици представљена дела домаћих стваралац, у Београду је публика имала прилику да се упозна са једним од најзначајнијих наивних уметника Индије. Упоред са овим комплексним, путујућим изложбама које прате изванредне публикације, предавања, трибине и други програми, Музеј наивне и маргиналне уметности је у својој матичној згради у Јагодини организовао Ретроспективну изложбу оца српске наиве Јанка Брашића (30. март-30. април 2017.), ванредно посећену изложбу Зима у делима наивних уметника (24. јануар-20. март 2017.), док се у Националној галерији у Београду представио изложбом Нојева барка Србислава Илића (27. април – 15. мај 2017.)
Музеј је и ове године организовао међународну ликовну колонију наивне и маргиналне уметности, 19. по реду, чији резултати (56 слика, ауторских дела 25 уметника из Србије, Велике Британије, Италије, Аргентине, Шпаније, Француске, Бразила, Ирана, Бугарске, Јапана) су презентирани публици у оквиру изложбе одржане од 26. септембра до 9. октобра 2017. у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду.
Музеј издаје Зборник музеја наивне и маргиналне уметности, али и сопствено гласило на српском и енглеском језику – МТМ АРТ, које се дистрибуира референтним установама и појединцима у земљи и свету. Има изузетно разгранату, квалитетну сарадњу на неколико контининената, а стручњаци музеја уживају репутацију највише компетенције у струци.

Посебно је импресивна издавачка активност музеја, коју чине десетине врхунски обликованих, вишејезичних, стручних монографија, каталога и периодике, која чини част музеолошкој струци наше земље…“.

„…У обавези смо да чувамо наше културно наслеђе, а изазов је већи ако је то и баштина ван доминантне културе, уметност самоуких визионара не само из Србије већ и из целог света. Наравно да нам је струка савест у свему томе и да је постављање високих критеријума у тој мисији императив данас, као што је императив борба за наше место у Европи, у свету. Градећи квалитетно континуитет развоја ове врсте уметности и културе у својој земљи паралелно морамо бити делом интернационалне породице са свим лепотама сопственог идентитета“…рекла је Нина Крстић поводом добијања овог значајног националног признања.