Podeli članak

Синоћ у Удружењу Параћинаца у Београду

Сто једанаест написаних књига. За сада. О аутору говорили академик др Миодраг Игњатовић, магистар Владан Ракић, књижевник Лазар Милош и аутор ових редова, Раде Милосављевић.
Када извештавате са промоције аутора који је написао 111 дела увек постоји могућност да много тога изоставите. Јер, Мирослав Димитријевић, публициста, новинар, есејиста, историограф, антологичар, сакупљач народних умотворина, једном речи писац, се бави историјом и праисторијом српског народа и српских крајева, пише за децу, за позоришну сцену, али сакупља и оно што ослушкује око себе. По ономе што је до сада урадио одавно је заслужио звање академика, али он живи у Рашевици код Параћина. За неке ствари много далеко.
Синоћ су промовисана његова дела: „Речник србизама у турском језику“, „Лексикон српских народа, племена, братстава и родова“, „Изабрана историографска дела“ и „Монографија села Лебине“.Оно што су се сви учесници: др Миодраг Игњатовић, мр Владан Ракић, књижевник Лазар Милош и Раде Милосављевић, у критичким освртима на Мирослављева дела сложили, није колико је написао, него како је успео да то све уради: темељно, фактографски потковано, истовремено имагинативно и луцидно. Заронио је у дубине миленијума као нико пре њега. Без њега и његових дела српска књижевност и српски народ били би и те како сиромашнији.
Мирослав Димитријевић је, иначе, добитник многих признања, превођен је на 12 страних језика, заступљен у многим антологијама и енциклопедијама у свету и код нас, а посебно треба издвојити енциклопедију „Хиљаду најпознатијих интелектуалаца света на почетку 21. века“.
Р.М.