Podeli članak

Žiri 35. književnog Festivala „Srpsko pero“ u sastavu Ivan Lalović, Miodrag Petrović i Milan Jakovljević je jednoglasno je odlučio da nagradu „Srpsko pero 2020“ pripadne Milanu Rakulju, mladom, već afirmisanom pesniku iz Banja Luke za pesmu „Ove ću jeseni“, poslatu pod šifrom „Gluvi putnik“.
Milan Rakulj se u pobedničkoj pesmi potvrđuje kao stvaralac visoko kvalitativnog nivoa i artističke dovršenosti, koji raskošnim i retkim stilsko -jezičkim bravurama, na neponovljiv boemski način, kliče potrebu savremene individue: „biti svoj, biti svoj, biti svoj“. Rakulj je još jedan pobednik čuvenog festivala koji će, već sada se može sa sigurnošću reći, zauzeti značajno i sasvim posebno autorsko mesto u prostorima srpske poezije.

OVE ĆU JESENI

Ove ću jeseni pokušati
da ne ličim na Jesenjina
ni slova neću napisati
protiv Trockog ili Lenjina

neću pokazivati muda
vlastima i njenim ljudima
to je već radio Neruda
i mnogi sa većim mudima

da budem još jedan Don Кihot
ja – plemeniti hvatač zjala
dok prolazi jedini život
neću, ne želim, neka hvala

ne želim borbu, neću ni pat
besmisao figure miče
teoretisao već je Кant
ludake nadahnuo Niče

da se predam, isto, neću,
na predaju dok ljubav zove
malo šta miriše na sreću
a sve na nove Кazanove

Isto vrijeme, isto mjesto
radnja k’o u Aristotela
Rembo opet pisati prest’o
Bodler došao iz bordela

dosta sam bio drugi neko
i krio se iza zanosa
umbertisao dok je Eko
vargasovao dok je Ljosa

ove ću jeseni, stoga,
napustiti razjareni stroj
i sve dok ne pronađem Boga
biti svoj, biti svoj, biti svoj.

Milan Rakulj rođen je u Livnu 5. decembra 1985. godine. Živio je u Glamoču do 1995. godine, da bi se nakon kraćeg boravka u Beogradu, Čačku i Кotoru, nastanio u Banjaluci. Tu je završio osnovnu i srednju školu, te diplomirao na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta. Do sada je objavio dve knjige pesama „Gluvi putnik“ 2010. i „Poezija u kostima“ 2014. godine. Obe knjige objavljene u izdanju Brankovog kola iz Sremskih Кarlovaca.
Neke od njegovih pesama prevedene su na francuski, makedonski i mađarski jezik, a objavljene su u jednoj antologiji, nekoliko panorama i zbornika, te desetinama književnih časopisa.
Za prvu zbirku poezije 2010. godine nagrađen je nagradom Stražilovo. Pored poezije bavi se i novinarstvom. Trenutno zaposlen kao novinar redakcije za kulturu Nezavisnih novina iz Banjaluke. Od 2019. godine član je Udruženja književnika Republike Srpske.