Podeli članak

Mesec knjige u jagodinskoj biblioteci, kao što naši korisnici, ali i svi Jagodinci vrlo dobro znaju traje – čitave godine. Međutim, tradicija je da se aktivnosti biblioteke intenziviraju u oktobru i novembru, u vreme oko Sajma knjiga, pa je tako bilo i biće i ove godine.

Sve je počelo izlaskom 26. broja elektronskog književnog časopisa za decu i mlade „Slova na struju“ koji se na sajtu biblioteke pojavio početkom oktobra. Ovogodišnji Mesec knjige obeležio je i nastavak serije istorijskih tribina posvećenih stogodišnjici završetka Velikog rata koje su realizovane u saradnji sa Srpskom omladinskom književnom organizacijom SOKO. Održano je mnogo radionica i promocija knjiga za najmlađe, od kojih ćemo izdvojiti veoma uspešnu promociju knjige „Govorite li stranski“ Zagorke Bunthornzade.

Promovisan je i Branič, časopis za ispravljanje jezičkih grešaka koji je u Jagodini počeo da izlazi davne 1907. godine, a jagodinski bibliotekari su promovisali našu ustanovu na savetovanju u Subotici.

Kao i svake godine, u čast legendarnog jagodinskog pesnika raspisan je literarni konkurs „Jara Labud“ namenjen talentovanim učenicima srednjih i osnovnih škola, a doneta je i odluka o dobitnicima nagrada na konkursu „Knjiga na moru“ koji se ove godine održava prvi put i koji je naišao na odličan odziv Jagodinaca.

Jagodinski bibliotekari su ugostili svoje kolege iz Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša, ali i posetili Sajam knjiga. Na sajmu su se jagodinski bibliotekari „na licu mesta“ upoznali sa tekućom srpskom i svetskom književnom produkcijom i ostvarili kontakt sa predstavnicima najznačajnijih izdavačkih kuća u Srbiji, a sve na polzu naših korisnika koji željno očekuju nove naslove.

Da je to zaista tako, pokazuje činjenica da je u nedelji popusta na cene članstva – od 24. do 31. oktobra – pravo na povlašćenu cenu upisa ostvarilo preko 60 Jagodinaca – ili na svakih sat vremena po jedan. Sve veći broj članova biblioteke je razlog za zadovoljstvo svih zaposlenih u biblioteci, ali i velika odgovornost da se rastuće potrebe jagodinske intelektualne publike u narednom operiodu na najbolji način zadovolje.

Milun Vasić

Odeljenje za kulturno-obrazovne programe
i podsticanje čitanja