Podeli članak

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Srbije u Beogradu održana je nedavno druga interdisciplinarna međunarodna naučna konferencija „Filozofija medija: mediji i konflikti“.
Konferenciju organizuju Estetičko društvo Srbije, Fakultet pedagoških nauka i NVO „Mladi grašak“, uz podršku brojnih partnera i medija iz Srbije i regiona, saopštili su organizatori. Konferencija je okupila istaknute naučnike i medijske profesionalce iz Srbije i regiona.

– Jačanje sukoba interesnih grupa i snaženje svesti o potrebi izmene postojećih društvenih odnosa, obeležili su prethodni period kao doba konflikata. Mediji u ovim burnim dešavanjima nisu ostali po strani; postali su, ne samo svedoci vremena kontinuiranog sukobljavanja, već i njegovi učesnici. I ne samo to, zahvaljujući jačanju uloge medija u prenošenju informacija i učvršćivanju interpretacija stvarnosti, mediji su konflikte učinili vidljivijim, izjavila je na otvaranju konferencije dr Divna Vuksanović, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i predsednica Programskog odbora.

Na konferenciji je govorio i prof. dr Marko Đorđević, predsednik Organizacionog odbora skupa, a pored ostalih razmatrana su i pitanja uloge medija u iniciranju, pospešivanju i razrešavanju konflikata, prevencije konflikata posredstvom medija, medijske estetizacija konflikata, etičke dimenzije medijskog izveštavanja o konfliktima, medijskog obrazovanja i interpretacije konflikata, saopštili su organizatori. U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka organizatori su najavili da će sledeće godine tema ove naučne konferencije biti „Mediji i samoća.