Podeli članak

One hit wonder“ je termin koji označava izvođača koji je osvojio muzičku scenu samo jednom pesmom. U našem jeziku ne postoji adekvatan standardni izraz za ovaj fenomen, recimo moglo bi se prevesti kao „čudo od jednog hita“. Na svetskoj i domaćoj muzičkoj sceni imamo mnogobrojne primere, ali stvar Ice Ice Baby od Vanilla Ice je zaista čudnovat primer mega- popularnog hita koji to nikako nije smeo niti mogao biti.

Vanila Ice je bio beli izvođač za ono vreme izuzetno komercijalne muzike kojom su dominirali crni izvođači. Ice Ice Baby je bila prva rep stvar koja je dostigla prvo mesto na svetskim top listama. Vanila je bio harizmatičan, izuzetno samouveren, potekao sa ulice gde je naučio da repuje i pleše. Njegovi plesni pokreti zahtevali su izuzetnu fizičku spretnost, uvežbanost i elastičnost čitavog tela. Zahvaljujući svom zaraznom hitu postao je velika zvezda i seks simbol devedesetih.

Hit stvar Ice Ice Baby je stupidnog teksta, započinje rečima „stani, sarađuj i slušaj…“. Tema je druženje sa momcima iz komšiluka, vozi se mustang, nose se pištolji, preti policija, uglavnom poznati sadržaj koji smo stotinu puta čuli u stranim i domaćim rep i hip hop tekstovima. I dan danas na prve taktove poznate melodije moje telo ima potrebu da se uvija, a noge spontano krenu da se preplići, u trenu se setim početka devedesetih kada je ova stvar bila nezobilazna na svim mogućim žurkama.

Na vrhuncu slave reper je imao kratku, ali burnu vezu sa pop zvezdom Madonom. Njihove zajedničke fotografije izašle su u njenoj kontraverznoj knjizi Sex 1992. godine. Kasnije je Vanila tvrdio da ga je Madona podmuklo iskoristila i da je tokom veze sa njom uglavnom bio pijan i nadrogiran tako da nije imao pojma da je deo njenog projekta, postao je svestan svega mnogo kasnije kada se otreznio i kada je knjiga uveliko bila u prodaji.

Vanila je sve češće krenuo da koristi teške droge i da upada u sve duže depresivne faze. Vrtoglavi svetski uspeh ga je jednostavno progutao. Više puta je hapšen zbog porodičnog nasilja. Pokušao je i suicid iz kog se vratio nakon uspešne reanimacije.

Hit koji ga je učinio slavnim prodat je u 40.000.000 nošača zvuka i Vanila je postao izuzetno bogat. Brz i vrtoglavi uspeh doživeo je još brži sunovrat. Ispostavilo se da su neke deonice ove numere pozajmljene od grupe Queen i od Dejvida Bouvija, tako da su oni zapretili tužbom, zbog kršenja autorskih prava, nakon čega su dobili milionsku odštetu.

Drugi Vanilin album je prodat u 40.000 primeraka i danas ga se niko i ne seća. Neverovatno, u jednoj numeri, kao vokal pojavljuje se top model Naomi Campbell, u vreme dok nije postala poznata. Potom je Vanila snimio film koji je takođe doživeo fijasko. Pokušao je da se u svet poznatih vrati učestvovanjem u rijalitima i tada je privukao osrednju medijsku pažnju.

Vanila danas živi u Majami Biču bavi se prodajom opreme za ekstremne vodene sportove koje usput i promoviše. Ponekad na nekoj žurci, na plažama Majamija, otpeva svoj čudesni hit i u trenutku masa krene da se u ritmu njiše. Vanila ima pedeset pet godina, izuzetno dobro izgleda, poprilično je strejt i konačno je pronašao svoj mir.

Zahvaljujući Vanili i MC Hameru rep devedesetih godina prošlog veka ulazi na velika vrata i postaje mejnstrim.

Ovo je priča o čoveku koji je imao preveliku želju da postane ono što nije bio po svojoj prirodi i zato se zvezda brzo ugasila. Sve ono što nam suštinski ne pripada, nikada neće postati naše. Zato Ice Ice Baby…

 

Biserka Jakovljević, psihoterapeut