Podeli članak

Kukuruz, tradicionalno najzastupljenija žitarica u Pomoravlju, Resavi i Levču, zasejan na oko 50.000 hektara, u izvanredno je dobrom stanju i obećava prinos od 14 tona po hektaru.

Stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, izjavio je novinarima, da tamo gde je „primenjena puna agrotehnika: pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici mogu očekivati prinos preko 10 tona po hektaru.

Oni koji su uradili i agrohemijsku analizu zemljišta, a ona je besplatna za registrovana domaćinstva, i na osnovu te analize primenili mineralno đubrivo, mogu očekivati pronos i veći od 14 tona, istakao je Simić.

Temperature ove godine su takve „da se reproduktivna faza odvija u idealnim uslovima i imamo klipove kukuruza gde su zrna formirana do samog vrha“, dodao je Simić.

On je istako da su u izvanrdeno dobrom stanju i suncokret i soja. Glave suncokreta su oplođene sa 90 odsto a mahune soje su punezrna.

U narednom periodu, da bi ostalo ovako stanje, ne bi trebalo da dođe do ekstremnih vremenskih neprilika, pre svega oluja i vrelih saharskih vetrova, dodao je on.