Podeli članak

Višak kilograma i-ili gojaznost je jedan od velikih problema savremenog čoveka. Čini se da je više nego ikada izgubljena borba sa rastućom epidemijom viška kilograma, kod sve većeg broja ljudi. Tom problemu se pristupa na razne načine a u cilju nalaženja rešenja. Bezbroj raznovrsnih dijeta, čudotvornih pilula, raznih programa fizičkih vežbi itd. predstavljaju  manje više uspešne ili bolje reći neuspešne (na duže staze) pokušaje rešavanja problema gojaznosti.

Džulija Kamerun je baveći se kreativnim pisanjem, nakon 25 godina podučavanja ljudi toj veštini, shvatila da je gubitak kilograma kod polaznika njenih radionica bio sporedni fenomen koji se javljao kao posledica odblokiravanja raznih psiholoških blokada koje se nalaze u osnovi kako blokirane kreativnosti tako i gojaznosti. Svi smo mi kreativni i svi možemo biti mnogo kreativniji nego što jesmo. Iako hrana nije jedini način na koji blokiramo našu kreativnost, ona je česta blokada kojoj mnogi od nas svakodnevno pribegavaju.

Ono što je u psihologiji odavno poznato je da je hrana zamena za ljubav, čak i telesnu ljubav.Takodje za mnoge od nas višak kilograma predstavlja zaštitu od trauma. Te traume su se dogodile u prošlosti a ponekad se branimo i od trauma za koje pretpostavljamo da se mogu dogoditi u budućnosti. Ako višak kilograma predstavlja barikade koje postavljamo između nas i traume, reči su oružje pomoću kojih te barikade možemo srušiti.

Drugim rečima, svi znamo da previše jedemo zato što nas nešto „jede“ u životu. Pisanje je jedan od načina pomoću koga možemo da „svarimo“ život. Da li ste se ikada zapitali šta bi se dešavalo kada bismo svaki put pre jela sebi postavili sledeće pitanje:“Šta me upravo sada muči zbog čega imam potrebu da jedem“? I da ono što nam se javi kao odgovor na to pitanje zapišemo na papiru. Ono što se tada dešava je čudesna transformacija: hranu za telo smo zamenili hranom za mozak. Pošto hranom možemo da blokiramo osećanja, zašto ne bismo rečima blokirali hranu. Na kraju krajeva hrana tj. kalorije iz nje su energija na isti način na koji su reči energija.

Stabilna ishrana svakodnevnim samoposmatranjem dovodi do regulacije telesne težine. Pisanje nas čini svesnim A kada smo svesni teško je ponašati se na nesvesne načine. Dok pišete gubićete kilograme i osvajati sopstvenu kreativnost. Dok gubite kilograme prestaćete da čekate na čudo koje će transformisati vaš život. Shvatićete da je olovka u stvari čarobni štapić i da uz njenu pomoć možemo da transformišemo svoje živote.

U savetovalištu „Komunikacije“ organizujemo ciklus od V radionica pod nazivom „Kreativnim pisanjem do idealne linije“ po modelu Džulije Kamerun. Izuzetno nam je drago da možemo da vas pozovemo na drugi ciklus radionica u 2012. godini. Ako imate problema sa viškom  kilograma, a probali ste razne dijete, vežbe, preparata za mršavljenje i slično preporučujemo vam da probate nešto novo, zdravo i efikasno. Preporučujemo vam da naučite 5 tehnika kreativnog pisanja pomoću kojih možete doći do željene linije.

Evo kako je ove radionice doživeo jedan učesnik prethodnog ciklusa radionica. „Hrana mi je služila kao zamena za život. Njome sam uspešno pitiskivao i svoja osećanja i svoja ponašanja. Ako bih na primer, morao da obavim problematičan telefonski poziv, prvo bih nešto pojeo pre toga, ali se nekako dešavalo da jedenje zameni telefonski poziv. Nakon jednog Big Meka telefonski poziv se više nije činio tako važnim.“

Za one koji ne znaju šta je kreativno pisanje? Kreativno pisanje je svako pisanje čiji je cilj izražavanje svojih misli, osećanja i ideja a ne samo jednostavno prenošenje određenih informacija. Kreativno pisanje je izražavanje jedinstvene kreativnosti svakog pojedinca na maštovit i poetičan način. Pisanje je oblik lične slobode. Kreativno pisanje je jedan od načina kreativnog preživljavanja u svetu koji nas okružuje ili način pronalaženja smisla u opštem besmislu kao i pronalaženje sopstvene invididualnosti.

piše: Tanja Šešum, psiholog