Podeli članak
Mlada pesnikinja iz Smederevske Palanke dobila je nagradu za svoju knjigu poezije „Antikitera“ koja je već osvojila par prestižnih nagrada. „Iako mi nije pesnički blizak, Matićeva borba sa poezijom i rečima je imala veliki uticaj na mene“ rekla je Batinić tokom dodele nagrade
Aleksandra Batinić, dobitnica „Matićevog šala“ za 2019. godinu: Foto TV Kopernikus

 

Književna nagrada „Matićev šal“ za 2019. godinu, koja se dodeljuje za prvoobjavljenu zbirku pesama autorima do 27 godina, dodeljena je mladoj pesnikinji Aleksandri Batinić za knjigu pesama „Antikitera“. Nagrada, koja se sastoji od šala, povelje i novčanog iznosa, svečano joj je uručena proteklog petka u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ u Ćupriji.

Aleksandra Batinić rođena je 1993. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirala je 2018. godine na katedri za Srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu i trenutno je na master studijama. Dobitnica je nekolicine književnih priznanja, među kojima je i nagrada „Milutin Bojić“. Ona se tom prilikom zahvalila ljudima iz biblioteke kao i stručnom žiriju na ukazanoj časti:

-Na moju veliku žalost, ja sam Matićev opus upoznala tek na studijama književnosti, tako da sam relativno kasno upoznala njegov svet. On nije toliko blizak mojoj poetici osim u tim svojim filozofemama koje se tiču želje i snage da se nešto novo učini sa pesničkim izrazom. Međutim, ta bespoštedna borba sa svime, a sa poezijom i sa rečima najviše, ono je što je kod mene najviše izvršilo uticaj. Sve pesme u „Antikiteri“ su u nekom sučeljavanju sa tim velikim pitanjima koje opsedaju moje biće i bilo kog drugog čoveka, a to su: gde smo, kome pripadamo i kuda idemo –rekla je Batinić.Predsednik žirija, pisac Zoran Bognar, inače jedan od dobitnika „Matićevog šala“, čestitao je Batinićevoj na nagradi i istakao da se radi o vrlo talentovanoj pesnikinji:

-Knjiga Aleksandre Batinić je po poetici i kvalitetu zaista zaslužila da ponese ovu prestižnu nagradu. Ova knjiga je pre desetak dana dobila nagradu „Stražilovo“, tako da u kvalitet njene poetike ne trebamo da sumnjamo i meni je izuzetno drago pošto znam od ranije njen rad. Znam kako se ona sada oseća i sećam se koliko sam ja bio uzbuđen kada sam bio na Aleksandrinom mestu kao laureat pre 25 godina. Želimo joj puno sreće i siguran sam da će ona opravdati ukazano poverenje, jer ne samo da je dobra pesnikinja, ona je jedan izuzetan teoretičar književnosti i esejista, tako da to svakako jeste neka nadogradnja –istakao je Bognar.

Iz biblioteke su se zahvalili lokalnoj samoupravi opštine Ćuprija i Ministarstvu kulture i informisanja na pruženoj podršci, a tokom ceremonije nastupio je i gudački kvartet Škole za muzičke talente.

Dušan Miletić