Podeli članak

Једногласном одлуком жирија ( Мирослав Димитријевић, Бајо Џаковић и Миле Лазаревић) књижевна награда ,,Поморавски Орфеј“ коју додељује Књижевна заједница Удружења књижевника Србије за Поморавски округ са седиштем у Јагодини у оквиру фестивала ,,Српско перо“ за 2017. годину биће уручена Слободану Д. Станковићу из Ћуприје и Радету Милосављевићу из Јагодине.
Ова награда се додељује од 2000. године за најбољу књигу поморавских књижевника објављену у претходној години, а по мишљењу жирија Станковић је завредео за књигу изабраних песама и прича под насловом ,,Кључ за снове“ у избору Миљурка Вукадиновића и издању ,,Динекса“ из Београда, а Милосављевић за књигу прича и песама ,,И опет љубав“ у издању јагодинског ,,Гамбита“.
У образложењу се наводи да је Станковић ,,понудио животопис где је читаоце поменуте књиге обавестио о свом пореклу, прецима, родитељима, професионалним и књижевним моментима из своје биографије, породици и потомцима“, а Милосављевић песме и приче ,, које, свеукупно посматрано, везује много шта, али им је есенцијални заједнички именитељ најјаче људско осећаање – Љубав“.
Такође једногласном одлуком жирија по први пут од када се додељује ова награда биће уручене и две ванредне награде ,,Поморавски Орфеј“ – Ђорђу Петковићу из Параћина повом 60 година књижевног рада и Борисаву Бори Благојевићу из Ћуприје поводом 40 година од објављивања прве књиге.
Ваља подсетити да су ово угледно признање, поред осталих, до сада освајали и Мирослав Димитријевић, Селимир В. Милосављевић, Слободан Жикић, Предраг Јашовић, Милорад Радуновић, Миомир Нешић, Бајо Џаковић,Драгољуб Јевремовић, Живорад Ђорђевић, Станоје Максимовић и други истакнути књижевници.
Награда ,,Поморавски Орфеј“ биће уручена лауреатима у петак, 22. јуна ове године на финалној вечери 33. Међународног књижевног фестивала ,,Српско перо“ у Народној библиотеци Јагодине.

Слободан Д. Станковић
БЛАГОВАЊЕ

Моје
Духовно благовање,
Живот и смрт поделише.

А мене
између две љубави
разапетог
усправно поставише.

Не морам да страхујем више.

Раде Милосављевић
ТАЈНА

Ноћас сам смислио најлепши стих,
али га не записах,
плашећи се да га нећеш разумети.
Ноћас сам смишљао најлепше речи љубави,
али их пред зору изгубих.
Јутрос сам те тражио да ти кажем истину,
али су те први зраци сунца однели.
Сад чекам ново вече не би ли те нашао,
да ти кажем тајну свог срца.