Podeli članak

piše: Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Cyndi Lauper je prava Njujorčanka, tačnije rođena je u Kvinsu. Roditelji joj se rano razvode i ona odrasta u skromnim uslovima sa sestrom i bratom. Bila je izuzetno loš đak, izbačena je iz više škola, ali život u burnom Njujorku joj omogućava posete koncertima i izložbama na Menhetnu. U dvanaestoj godini kreće intezivno da piše pesme, sa sedamnaest odlazi od kuće, nakon što shvata da je očuh krišom posmatra dok se tušira. Prinuđena je da obavlja raznovrsne, često neobične poslove da bi preživela. Konobarisala je, posluživala po kancelarijama, pevala u japanskom restoranu. Vrlo mlada je oformila svoj bend. Sa svojim prvim solističkim albumom 1983. godine She’s So Unusual postaje izuzetno popularna. Njena pojava je nesvakidašnja, reč je o eklektičkom, divljem izgledu, raskošno natapirane kose, jako našminkanih očiju i sa garderobom koja samo na prvi pogled deluje nemarno navučena na telo. Svet koji uživa u popularnoj muzici biva zatečen Cyndi-nom neobičnom pojavom, zaraznom muzikom i sexy-piskavim vokalom. Numera Girls Just Wanna Have Fun prodat je u šesnaest miliona primeraka. Cyndi Lauper postaje planetarno popularna gotovo preko noći, narednih godina niže hitove koji se i danas rado slušaju: Time After Time, She Bop, True Colors… hitovi koje ste čuli bezbroj puta, ali često ne znate da ih peva upravo ona.

Madonna i Cyndi pojavljuju se na muzičkoj sceni gotovo u isto vreme, osamdesetih godina prošlog veka i svojim stilom, načinom odevanja i energijom obeležavaju trendove čitave pomenute decenije. Madonna 1983. godine izdaje Like a Virgin, njena muzička pojava postaje planetarno popularna, divlji, urban izgled na samoj ivici punk-a ili možda kiča, postaje zauvek prepoznatljiv. Svet zaboravlja da je taj vizuelni identitet zapravo scenska zamisao Cyndi Lauper.

Madonna je i do današnjih dana izuzetno popularna. Cyndi i dalje stvara, ali nije previše poznato ime. Zašto su dve umetnice, koje su započele slične prve muzičke korake, kasnije ostvarile potpuno različite karijere?

Teško je reći da je Cyndi Lauper neuspešan muzičar, prodala je preko dvadeset pet miliona nosača zvuka. Madonna je najuspešnija i najprodavanija pevačica svih vremena sa trista miliona prodatih nosača zvuka. Madonna je uspešna poslovna žena, glumica, reditelj, spisateljica, muzička diva, uzor mnogim generacijama trendsetter-a.

Madonna je imala smisao za biznis, umela je sebe da plasira na muzičko tržište. Cyndi je samo želela da radi ono što voli i što se njoj lično dopada bez preteranog razmišljanja o komercijalnom dometu. Svi Madonnini albumi stvarani su sa fokusom na komercijalan aspekt, bez opterećivanja umetničkom formom. Ona je ponajviše težila zaradi, uspehu i slavi, zapravo osnovnim postulatima muzičke i bilo koje druge industrije.

Cyndi je bila umetnik koji je tvrdoglavo težio da stvara muziku koja se njoj lično dopada. Njena kasnija izdanja predstavljaju hermetičnu muziku koja nije bila prijemčiva širokoj publici, jednom rečju nije bila isplativa. Cyndi se borila da stvara muziku pod svojim uslovima, tako da je vremenom došlo do mimoilaženja između nje i producenata izdavačkih kuća. Vremenom je izgubila prva mesta na muzičkim top listama, ali je nastavila da stvara i radi ono što voli.

Madonna jeste „ukrala“ od Cyndi Lauper zvuk, kostime, scenski nastup, ali samo do onog nivoa do koga je to bilo potrebno, na određen način bila je Cyndi-na kopija, ali onoliko dugo koliko je trebala biti.

Kada kažemo Cyndi Lauper suštinski govorimo o jednom posebnom muzičkom i modnom stilu, koji je nastao osamdesetih, u vreme dok je svet još uvek bio poprilično nevin i zanimljiv. To je zapravo mešavina različitih stilova, inspirisana punk-om i street modom, koja reflektuje bes, bunt, ženstvenost i sex. Trend je imao veliki uticaj na muzičku, modnu i filmsku industriju kao i na razvoj dizajna uopšte. Iskreno, kao teenager sam imala želju da ličim na Cyndi, ali mi to nikad nije polazilo za rukom. Prava je umetnost kopirati ovaj stil, na našim prostorima mislim da je to uspelo jedino pevačici Bebi Dol.

„Nosite impresivnu odeću i život će vam biti zanimljiv“ Vivienne Westwood.