Podeli članak

Mentalitet našeg naroda je takav da ljudi vrlo često zbijaju šale na račun (ne)poslušne muškosti. Međutim, problem impotencije je mnogo rašireniji nego što se misli i predstavlja jednu od najčešćih teškoća u seksualnom funkcionisanju. To je realnost koja pogađa ne samo muškarce direktno, već i žene idirektno. Svako je tu na gubitku.

Kada klijent dođe na terapiju onda tema impotentnosti nije jedini problem jer ona sa sobom nosi čitav spektar mučnih emocija poput stida, osećanja manje vrednosti, neraspoloženja, iritabilnosti, agresivnosti, ljubomore, napetosti i doživljaja ugrožene muškosti.  Čitav skup ovih emocija udružen sa primarnim problemom često vodi beznađu i pribegavanju alkoholu i psihostimulansima pre nego traženju pomoći za rešenje ovog problema.

Vrlo često kod svojih klijenata primećujem da su skloni da pre optuže svoje partnerke za sopstveno loše funkcionisanje ili nezadovoljstvo nego da sagledaju sopstveni udeo u tome. Prvi korak u radu zapravo i bude razrešenje ovakvog pristupa problemu i suočavanje sa sopstvenim stanjem i sopstvenom odgovornošću kako bi se radilo na rešavanju problema.

Problem impotencije se može javiti u svim periodima seksualne zrelosti i može se ispoljiti kao primarna imptencija – kada muškarac nikada nije uspeo da ima seksualne odnose, ili kao sekundarna impotencija- ona koja traje određeno vreme a do njenog javljanja muškarac je dobro seksualno funkcionisao. Uzroci impotencije mogu biti psihogeni i organski poput fizičkih anomalija, povreda, oštećenja krvih sudova, dugih hroničnih bolesti ili sniženim nivom testosterona kod muškaraca preko 60 godina, ali i stilom života usled pušenja, gojaznosti, alkoholizma i upotrebe lekova.

Kada se utvrdi da nema organske osnove onda je od suštinske važnosti istražiti šta je to odgovorno za kočenje slobodnog protoka seksualne energije. Psihološki uzroci mogu biti raznovrsni od napetosti i neraspoloženja i svakodnevnih životnih teškoća do izostanka seksualne uzbuđenosti prema svojoj partnerki. Ako ste suviše opterećeni nečim potrebno je da popričate sa nekim kako bi vaš problem kroz deljenje postao lakši. Kad ste predugo fokusarani na nešto i pridate mu veliki značaj onda je logično da neke oblasti vašeg života trpe, u ovom slučaju vaš seksualni život.

Izostanak erekcije nije smak sveta. Recimo da ste seksualno uzbuđeni da želite seks ali da vaš penis ne reaguje. Ova sitaucija nije ni malo zabavna i može biti frustrirajuća ali svakako da uvek postoji odgovor. Postoji nešto što vas sprečava da se vaše uzbuđenje prevede u erekciju. Šta god da je u osnovi problema impotentnosti vredi raditi na njegovom otklanjanju.